Разбиха 10 мита за коварния рак

0

Ракът е едно от най-разпространените и тежки заболявания в съвременното човечество. Затова и информацията за тази болест ни залива отвсякъде, особено в интернет пространството. Милиони са болните по света, поради което те и близките им постоянно търсят информация, свързана със заболяването и неговото лечение. Много често обаче, попадат на невярна информация…

10 разбити мита за рака

В следващите редове ще разбием цели 10 мита за рака, които съществуват по света и у нас, при това с конкретни научни данни.

Лечението на рака не помага, а по-скоро убива  

В някои случаи, когато медицината е неспособна да се справи с напредналото заболяване, лечението на пациента може поне да облекчи състоянието му и да удължи живота му. Затова, всички форми на лечение на рака – операция, лъчетерапия или химиотерапия, не са шега работа. Разбира се, че страничните ефекти от тях могат да бъдат изключително тежки и това е нормално, тъй като до момента никой не е успял да открие начин по който в организма да се унищожават само болните ракови клетки, без да се засягат здравите.

Така или иначе, лечението е изключително важно и то може да бъде успешно и да спаси живота на човека. Ако ракът бъде открит навреме, в ранен стадий, най-успешното решение е хирургическата операция. Лъчетерапията и химиотерапията също са много важни за лечението на пациента или за удължаване на живота му. Специалистите са категорични, че лечението не е 100 % гаранция за излекуване, но пък липсата му е 100 % гаранция за фатален изход.

10 мита за рака, които не са верни

Ракът е модерна болест

Много често ракът е наричан „чумата на 21-ви век“. Въпреки това обаче, специалистите са категорични, че той изобщо не е модерна болест, която е изкуствено създадена. Заболяването съществува от дълбока древност, като доказателства за това са открити от съвременните учени. Съществуват описания на злокачествени тумори и тяхното премахване в Древна Гърция и Египет, а освен това доказателство за съществуващи туморни образувания са открити у скелет на 3000 години. Има твърдения, че следи от тумори са открити и по костите на динозаври.

Никой не отрича, че начинът на живот на съвременното общество е от голямо значение за появата и развитието на различни онкологични заболявания. Простата истина обаче е, че съвременният човек живее достатъчно дълго време, за да успее да развие рак. На всички е ясно, че днес продължителността на живота е много по-голяма отколкото е била преди столетия и в древността. Причината затова е в развитата наука и медицина, но фактите са, че колкото повече остарява човек, толкова повече се трупат повредите в ДНК, а от там се повяват мутации и ракови заболявания.

10 мита за рака, които не са верни

Прекалената консумация на захар причинява рак

Захарта отдавна е обявена за голям враг на човешкото здраве, но съществува теория според която тя е много опасна за раковоболните. Причината е, че туморните клетки се хранят със захар и по този начин нарастват и се множат, поради което болните не трябва да консумират сладки неща.

10 мита за рака, които не са верниСамото понятие за сладко е много общо, тъй като в него влизат различни по състав захари, които се съдържат както в сладкишите, така също в плодовете и зеленчуците.

Сладките неща дават на организма ни бърза енергия, а за раковите клетки е известно, че се нуждаят от повече такава енергия, тъй като растат много бързо. Това обаче в никакъв случай не означава, че те ще порастнат много заради парчето торта или шоколада, който ще изядем. Просто нашето тяло не избира кои клетки каква точно енергия да ползват. Всички хранителни вещества се разграждат и след това се използват за производство на енергия.

Човечеството не е постигнало напредък в борбата с рака

Този мит категорично не е верен. Въпреки, че онкологичните заболявания по света все още се характеризират с много висока смъртност, медицината днес е изключително напреднала както в диагностиката, така също и в лечението и превенцията на рака.

Данните в Европа показват, че има много голямо подобрение в качеството на живота, както и в неговото продължителност при онкоболните. Освен това статистиката отчита и много по-голям брой пациенти, които са излекувани от рак, който е диагностициран навреме.

Има суперхрани, които предотвратяват рак

Терминът „суперхрани“ става все по-модерен и на тях се преписват всевъзможни качества, някои от които дори чудотворни. Сред тези храни – чудо попадат боровинки, ябълки, чесън, чиа, водорасли и много други. Всъщност става дума за най-обикновен рекламен трик, който цели по-високи продажби и печалби.

Разбира се, че тези храни са полезни и консумацията им е важна, но те в никакъв случай нямат тези чудотворни качества, които им се приписват, включително и да предотвратяват появата на ракови заболявания. Правилното, здравословно и балансирано хранене е важно като превенция, но е единственото от което зависи дали ще се разболеем от дадена болест или не.

10 мита за рака, които не са верни

Ракът се причинява от гъбичка и се лекува със сода бикарбонат

Поредния мит, който категорично не отговаря на истината. Според мнозина, тази теория идва от твърденията, че злокачествените тумори са бели. Това също не е вярно – някои наистина са, но други не са. И категорично – ракът не е гъбичка, която може да се излекува с обикновена сода бикарбонат. Въпросната теория се основава на твърдението, че причинителите на рак са гъбички от рода Candida, а самите тумори се образуват в опита на човешкия организъм да се предпази от тази гъбична инфекция. До този момент не съществува доказателство, че това е така.

10 мита за рака, които не са верниСъществува чудотворен лек за рака

Мит, който се разпространява основно в интернет – пространството и то от сайтове със съмнителна легитимност, както и в социалните мрежи. Фейсбук е пълен със статии, в които се твърди, че съществуват магически лекове за рака, които могат да направят чудо с болните. Медицината не отрича, че някои природни методи и такива от народната медицина могат да са полезни срещу редица заболявания. Да се твърди обаче, че те могат да лекуват рак, без да има никаква научна обосновка, подкрепена с доказателства, е спекулация. А целта много често е печалба на гърба на болния.

Има лекарство за рака, но фармацевтични компании го крият

Една много разпространена теория твърди, че съществува заговор между фармацевтичните гиганти и правителствата да пазят в тайна чудотворното лекарство за рака, което съществува. По този начин евтиното и лесно лекарство няма да достигне до хората, а компаниите ще продължат да печелят като продават на болните скъпи и неефикасни медикаменти.

Със сигурност е ясно едно – да се разработи лекарство срещу рака е много труден и дълъг процес, който изисква и много средства. Още повече, че универсално лекарство, което да се бори с всички видове рак няма как да бъде измислено. И ако такъв лек бъде сътворен дори за един вид рак, той няма как да остане в тайна.

10 мита за рака, които не са верниВисоко киселинна диета може да причини рак

Това е поредното невярно твърдение за рака и връзката му с храненето. Според този мит, ако сме на диета, която повишава киселинността на организма, то това ще доведе до увеличение на риска от поява на злокачествени тумори.

Решението е да се наблегне на приема на храни, които правят средата на организма алкална – такива са суровите плодове и зеленчуци. Специалистите обаче твърдят, че няма научни доказателства за способността на храните да регулират баланса на киселини и основи в тялото ни.

Кръвта у човека е слабо алкална в нормално състояние и нейната киселинност няма как да се промени в зависимост от храната, която сте яли. Промяна в киселинността има единствено при урината, в която се изхвърлят ненужните основи или киселини и това личи от стойностите на pH в урината.

10 мита за рака, които не са верниАкулите не боледуват от рак

Едно твърдение, което в последните години води до твърде много негативи. Тази теория заблуждава милиони болни по света, че биха могли да се излекуват от рак с консумацията на хрущял от акула. В резултат на това са избити милиони акули, за да се произведат хранителни добавки.

Болните, които ги приемат не се подобряват, не оздравяват и същевременно харчат много пари, за да си купуват  подобно „лекарство“.  Броят на акулите пък намалява драстично и много видове вече са застрашени от изчезване.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg