Пчели ще победят терористите. Вижте как!

0

Италиански учени твърдят, че в борбата срещу тероризма ще бъдат от полза и пчелите. Тези насекоми имат много добре развито и надеждно обоняние. Правилно обучени, така те могат да откриват наличието на взривни вещества и по този начин да осуетяват терористични атаки. Италианските учени са готови да обучават „армия от пчели”, която ще подкрепи силите за сигурност в борбата срещу тероризма.

barutИталианският изследовател Марино Кваранта твърди, че за откриването на взривни вещества са най-подходящи медоносните пчели. Правилно обучени, пчелите могат да работят по летищата или пристанищата. В сравнение с обучаването на кучета, които до настоящия момент са натоварени с трудната задача да издърпват опасните заряди, разходите за обучение на пчелите ще бъдат много по-малки, а обучението им ще отнема по-кратко време. Цената за закупуването на 20 хиляди пчели е около 80 евро. В рамките на два дни пчелите без проблем могат да се научат да откриват наличието на опасни вещества.

Ученият споделя, че техният метод на обучение е много прост. Главна роля играят тръбичките на насекомите и тяхното наблюдение. Пчелите могат да бъдат научени да ги изпъват, само когато усетят миризмата на експлозиви. Единственият проблем за такова решение е краткият жизнен цикъл на пчелите и необходимостта от постоянен обмен на рояка.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg