По-вкусни домати от магазина! Как?

0

Всеки от нас мечтае за истинските вкусни и сочни домати, които баба и дядо гледат на село в градинката. За съжаление обаче, особено в големите градове, да попаднеш на хубави, истински и вкусни домати е все по-голяма рядкост. Повечето от тях, които се продават в големите вериги магазини са безвкусни и са много далеч от представата ни за хубави домати. Този проблем съществува с още по-голяма сила в някои държави по света, като например САЩ. Учени от Департамента по земеделие се заели да разработят методи, чрез които да направят доматите от магазина по-вкусни и ароматни.

По-вкусни домати от магазина! Как?

Те са провели изследване, което е показало, че този резултат може да се постигне лесно, просто и много евтино. Заинтригувани сте, нали? Всъщност, вкусът на купените от магазина домати може да се подобри само с една гореща баня. Доматите имат една характерна миризма, която се оказва, че се дължи на химични вещества, които се произвеждат от плодовете в процеса на тяхното зреене. Проблемът обаче идва по-късно, заради традиционния начин, по който откъснатите домати се съхраняват и който всъщност потиска този аромат.

По-вкусни домати от магазина! Как?

Сигурна съм, че сте забелязали, че доматите, които си купувате директно от производителите са много по-ароматни от тези в магазините. Причината е, че производителите ги продават в почти идеално състояние, защото са добре узрели и се предлагат веднага след като са откъснати от корена.

доматиВ магазина обаче, нещата стоят по съвсем различен начин. Доматите се транспортират на дълги разстояния – стотици и дори хиляди километри, докато достигнат до мястото, където ще бъдат продавани. Ако те пропътуват цялото това разстояние добре узрели, има много голям риск да достигнат до пазара развалени и смачкани. Това е основната причина, поради която те се берат от клона още зелени, след това се обработват с етиленов газ, чиято функция е да стимулира зреенето, а накрая се охлаждат, за да бъдат транспортирани.

Именно това финално охлаждане потиска ароматните съставки на доматите и тяхното формиране в процеса на зреене, като самите домати стават блудкави и воднисти. За да се премахне този неприятен ефект, учените са добавили към целия процес на подготовка на доматите за транспортиране още една много важна стъпка. Вместо да изпратят зелените домати, които са били отгледани във Флорида директно за охлаждане, те са направили нещо съвсем противоположно. Потопили ги във вода с температура 52 градуса по Целзий за пет минути. След това са извършили охлаждане при температура между 5 и 13 градуса по Целзий.

Обработените по този начин домати се отличават от останалите с много по-силен вкус и аромат.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg