Парфюм от дрожди? Вече да!

0

За генномодифицираните организми и чудесата, които те са в състояние да сътворят всички сме чували. Когато става дума за храна, определено техните способности не са желани, макар и резултатите да са впечатляващи на външен вид. Когато става дума за козметика обаче, ситуацията е малко по различна. Всъщност генномодифицирани микроорганизми могат да заменят напълно цветята и да станат вместо тях източник на аромати за направата на парфюми. Доколко това Ви пасва като идея е отделен въпрос, но трябва да се има предвид, че ГМО могат да пресъздадат дори и уханието на растения, които са изчезнали отдавна и вече са забравени.

Парфюм от дрождиСпециалисти-биолози от бостънска компания успяха да създадат парфюм от дрожди, които са генномодифицирани с цел парфюмът да има аромат на рози. Основната цел на тази технология е тя да намери приложение и да бъде въведена по-масово в производството на парфюми от световните марки. При това, очакванията са ароматите по никакъв начин да не отстъпват на натуралните етерични масла, които се използват в момента за направата на парфюми. Уханието „Култивирана роза“ е създадено от съвместната работа на компанията от Бостън Ginkgo BioWorks и френската фирма Robertet, която се занимава с парфюмерия.

Близкото сътрудничество продължава вече дълго време, като ежемесечно американците от Бостън изпращат мостри на прецизните французи за оценки и прeпоръки. Защо обаче е необходимо да се прибегне до дрожди, от които да се създават парфюмите? Всички знаем, че розовото масло е в основата на повечето парфюми. То обаче е много скъпо, защото цветовете от които се добива се берат на ръка, а след това преминават през процес на дестилиране. Поради това, производителите на парфюми не го считат за надежден подход, още повече, че качеството на розовото масло зависи много от качеството на розите, а то не е еднакво всяка година. Тяхната цена също е много променлива защото се влияе от най-различни фактори – качество на реколтата, работна ръка, природни бедствия и други.

Затова, производителите на парфюми понякога прибягват и до ползването на изкуствени заместители. В тази връзка, създаването на подходящи микроорганизми с цел производството на аромати за парфюмерийната индустрия, ще бъде със сигурност много по-евтино в сравнение с естествените съставки. Освен това всеки производител ще може по този начин да упражнява много по-сериозен контрол върху аромата на своя парфюм.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg