Откриха нов вид прачовек

0

Учените представиха първото подробно изследване на анатомията на Homo Naledi, което е нов вид на човешките предци. Преди месец екип от антрополозите открили 1550 от костите на Homo Naledi в отдалечена пещера в Южна Африка. Новооткритият пра-човешки вид не само е ходел по земята, но също така е можел да се катери по дърветата. Структурата и функцията на ръцете и краката на Homo Naledi са описани подробно в списание Nature.

Краката на Homo Naledi се състоят от 107 костни фрагменти, включително има добре запазен деснен крак на възрастен пра-човек. Кракът не се различава много от стъпалото на съвременния човек, което предполага възможност за заставане и ходене на два крака.

Homo Naledi-ratze

„Homo Naledi е бил в състояние да преодолее дълги разстояния. Анатомията на краката му се различава от човешките крака, че има извити фаланги. Стъпалата на Naledi Homo са много близки до стъпалата на Хомо еректус. Мозъкът на Homo Naledi обаче е бил по-малък, а раменете и бедрата му са по-скоро катона Астралопитек афаренсис.”- казва съавторът на проучването Джеръми Де Силва.

Homo Naledi-ratze2

Ръцете на Homo Naledi са били описани от изследователите, като  съвкупност от 150 кости, включително почти идеално запазена от дясна страна на възрастен (което рядко се случва в антропологията). Също така е била открита и уникална комбинация от анатомични характеристики. Костите на китката и палеца много наподобяват като анатомията на ръцете на кроманьонец – неандерталец, и ако се съди по външния им вид, Homo Naledi са имали голямо повърхност на дланта, с която вероятно са използвали каменни инструменти. Въпреки това, костите на останалите пръсти били извити като тези, срещащи се при Астралопитека. Най-вероятно, Homo Naledi са използвали ръцете си, за да се изкачват по дърветата.

Homo naledi - sleda

Откритието на новия тип пра-човешки останки е направено в пещера близо до Йоханесбург. Новината била съобщена на 10 септември 2015 години. Пещерата съдържа множество кости, които били проучени от антрополога Лий Бъргър още през 2013 година. След намирането на новите структурни характеристики на черепа, таза и раменете, Бъргър обявил откриването на нов вид човешки прародител.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg