Внимание! Опасни приложения за запознанства в интернет

0

В днешния глобален и забързан свят, голяма част от хората разчитат да намерят своята половинка чрез виртуалното пространство и най-вече с помощта на различни приложения и сайтове за запознанства в интернет. Това разбира се, не е лоша идея, но е важно да бъдем внимателни, защото при голяма част от тези приложения, нивото на сигурност е твърде ниско.

интернетТова от своя страна създава риск за нашите лични и фирмени данни, които се съхраняват най-вече в мобилните устройства. Наблюденията показват, че напливът към такива сайтове за запознанства се показва в дните около празника на влюбените Свети Валентин. Може би защото точно тогава необвързаните се чувстват най-самотни и изпитват нуждата да намерят своята половинка. Затова е добре да бъдем предпазливи, когато се впускаме във виртуални запознанства.

Според изследване на IBM, над 60% от мобилните приложения, предназначени за запознанства на практика носят риск за потребителите, които ги използват. За целите на проучването са анализирани 41 от най-популярните приложения, разработени за операционна система Android.

интернетПолученине резултати показват, че хакери биха могли да използват слабостите на тези програми, за да се доберат до информация за местоположението на потребителите. Те биха могли също така да контролират камерата на устройството и дори да променят информация в профила. Освен това, проучването е показало, че 50% от компаниите имат служители, които разполагат с приложения за запознанства на служебните си телефони.

Ясно е, че при евентуален хакерски пробив, това би могло да доведе до проблеми сред колегите и клиентите на фирмата. Един такъв проблем би могъл да бъде следната ситуация: хакерите да успеят да се доберат до списък с контакти на клиенти и да им изпратят зловредни съобщения. Затова е важно хората, които използват подобни приложения, да спазват определени правила и да гарантират по този начин своята безопасност, както и тази на компанията, в която работят и колегите си.

Златните правила са няколко:

да предоставят минимална лична информация в своите профили;

редовно да проверяват разрешенията, които им иска даденото приложение;

да вярват на своя инстинкт, когато той им говори, че даден флирт или връзка не са такива, каквито изглеждат.

От IBM съветват потребителите и за още нещо – да изтриват профилите си, когато намерят своя подходящ партньор.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg