Не потискайте прозявката си и ходете с по-бързо темпо, ето защо

0

Най-сетне установиха защо не трябва да сподавяме своята прозявка при безинтересен разговор или скучна среща в службата. Правим ли го редовно (потискането), подбуждаме непреодолимото желание да се прозяваме още и още, и още, категорични са специалисти от университета в британския град Нотингам. Подобен ефект се наблюдава при дълго потискане на ходенето по малка нужда или сдържане на упорита кашлица.

Учените са категорични – прикриваме ли отегчението си с прозяване със затворена уста, сами подтикваме по-честите прозявки. Изводът е направен след експеримент с 36-ма пълнолетни доброволци, които наблюдавали видеоклипове с прозяващи се хора. Целта била да се установи феноменът „заразна прозявка“.

прозявката е заразна„Щом потискаме прозявката, създаваме напрежение в т.нар. първична двигателна зона на мозъчната кора. Точно тази част иска да предизвика действието прозяване. Според нас, това е основната причина да не можем да потиснем този рефлекс и да имаме все по-голяма нужда да го правим“ –

категоричен е Стивън Джаксън, ръководител на изследователския екип.

Кучетата, шимпанзетата и човекът имат заразни прозявки.

феноменът заразна прозявка

Част от учените са категорични, че единствено хората с психични проблеми не прихващат от прозяването на хора, които се прозяват около тях.

Друго проучване на експерти от университета в Лестър откри корелация между риска от смърт след сърдечно заболяване и скоростта на ходенето. Оказа се, че

на риск от преждевременна смърт са изложени мъже и жени, които ходят бавно.

Анализирани били данни от над 420 хиляди души. Учените засичали скоростта, с която доброволците се разхождали. След това 6 години ги наблюдавали и отчитали смъртността им. Данните показали, че част от участниците в изследването, които се разхождали по-бавно, умирали от сърдечносъдово заболяване от 1,8 до 2,4 пъти по-често, отколкото тези с бързите крачки. Изводът:

по-подвижните жени и мъже са в по-добра физическа форма, тъй като правят повече упражнения.

Това ги защитава от състояния като затлъстяване, високо кръвно и обездвижване – водещите причинители на сърдечносъдовите заболявания.

Резултатите останали непроменени, дори когато учените включили и други рискови фактори за здравословни проблеми, сред които хранителният режим, индексът на телесна маса (ИТМ) и пушенето.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg