НАСА се подготвя за Армагедон

0

Американската космическа агенция НАСА създаде нов отдел, чиято главна задача е координацията на планетарната отбрана. Отделът ще бъде част от Отдела по планетарни науки и Главния департамент на научната мисия на агенцията. Причината за създаването на новия отдел е подготовка за отбрана и реагиране срещу бъдещ Армагедон – информира „Huffington Post”.

cheliabinksОсновните цели на този отдел ще бъдат услуги, свързани с координиране на работата по откриване, идентификация и проследяване на обекти в близкото до Земята космическо пространство, както и сътрудничество с други федерални агенции в случай на извънредна ситуация на сблъсък на Земята с астероиди и комети. Една от основните причини за създаването на нов отдел в НАСА е метеоритът, който падна на Земята през 2013 г. в района на Челябинск, и голяма част от който в момента се намира в Чебаркул. Американската космическа агенция признава, че за да може да се защити нашата планета, ще бъде необходимо сътрудничество и с други страни, и също така ще бъде взета под внимание възможността за използване на ядрени оръжия.

Всяка година НАСА открива около 1500 обекти, които са в близост до Земята. Агенцията смята, че сега е в състояние да открие около 90% от небесните тела, които имат повече от 90 метра в диаметър. В настоящия момент НАСА концентрира вниманието си върху откриването на по-малки астероиди.

cheliabinsk

Метеоритът, който падна в Челябинск е само малко част от астероид, който на 15 февруари 2013 година навлязъл в земната атмосфера и избухнал в нея. Феноменът е отбелязан от стотици хиляди хора в региона, както и в граничните райони на Казахстан.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg