НАСА показа снимките на Церера – единствената планета-джудже между Марс и Юпитер

0

НАСА качи в интернет архива на направените от междупланетната станция „Доун“ снимки на Церера – единствената планета-джудже в астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер.

На няколко хиляди фотографии, представени от НАСА, повърхността на Церера се отличава с цветово еднообразие (преобладава сивият цвят). Изключение правят петната в района на кратера Окатор, които са със сини тонове. Учените предполагат, че те представляват солени вулкани, а не ледени, както се смяташе преди.

Церера, НАСА

Първото цветно изображение на Церера е получено от монтиране на снимки, направени от „Доун“ на 4 май 2015 година. Човешкото око би възприело планетата-джудже такава, каквато е изобразена на горния ляв ъгъл.

За останалите изображения са били използвани червени, зелени и сини филтри, за да бъдат установени особеностите на релефа на Церера. Целият каталог от фотографии обединява цветни снимки на Церера, получени в периода от февруари до май 2015 година.

Церера, НАСА

Планетата-джудже е кръстена в чест на римската богиня на плодородието и на подземния свят, на майчинството и брака Церера. Всички открити на повърхността на небесното тяло кратери и възвишения са получили имена, свързани с Церера или с аналогични митологични същества, като например на хавайския бог на растенията Хаулани.

Церера е открита през 1801 г. Близо 50 години е смятана за планета, тъй като орбитира около Слънцето и има формат на кълбо. През 2006 г. е класифицирана като планета-джудже. Междупланетната станция „Доун“ е изстреляна на 27 септември 2007 г. от Кейп Канаверал.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg