Над 50 руски банки са фалирали през 2015 г.

0

Руската централна банка обяви днес фалит едновременно на 3 малки руски банки и така броят на финансовите институции в страната, станали жертва на икономическата криза, вече превишава 50, предаде Франс прес.

Банковата система бе силно ударена от срива на курса на рублата в края на 2014 година, която и без това бе оценена като особено крехка с близо 800 фалирали кредитни институции със скромен размер и понякога със съмнителни практики. Още преди сегашната криза, властите бяха започнали прочистване на сектора, за да може той да се освободи от слабите си елементи и тази тенденция се засили през последните месеци.

В комюникета Руската централна банка съобщи, че е решила да отнеме лиценза на Инвестръст банк, която е на 361-о място по активи, както и на Обединената национална банка (на 622-о място) за нарушаване на правилата, определи в борбата срещу прането на пари, и заради съмнителни трансфери към чужбина. Банката Лесбанк (на 433-о място) е била недостатъчно капитализирана заради „рисковата политика при кредитирането“ и „съмнителни“ операции.

С тези три финансови институции общо 51 руски банки са изгубили лиценза си от началото на 2015 година, белязана от дълбока рецесия заради спада на котировките на петрола и санкциите, наложени от Запада заради украинската криза.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg