Мисията Mars One ще увреди мозъците на екипажа

0

Разбира се, правите връзка с проекта, чиято цел е изпращането на определен брой хора на Марс, които да колонизират планетата. Мисията ще бъде с еднопосочен билет, което означава, че всички избрани за членове на екипажа ще трябва да остане там. Но учените не са взели под внимание факта, че радиацията, намираща се в пространството може трайно да се отрази на мозъка на хората, които отиват там.

eksperimental mouseЗа да може проследят измененията, които ще настъпват в мозъка на колонизаторите под влияние на космическате радиация съществуваща на Марс, учените подложили мозъците на мишки на облъчване, сравнимо с това, което е налично в марсианското пространство. Резултатите от изпитванията не са никак обещаващи, мишките започнали да имат сериозни проблеми в изпълнението на различни видове задачи. Всички направени тестове са описани подробно в научното списание Science Advances.

Без защитния ефект на земната магнитосфера, високо енергийно заредените частици от космическите лъчи, които са останки от експлозии на свръхнови, несъмнено ще бомбардират всеки космически кораб, който ще пътува към Марс. За да разберат какво ще се случи с мозъка на участниците в мисията, екипът от изследователи, ръководен от Чарлз Лиомоли от Калифорнийския Университет, подложил мишките на висока радиация (подобна на тази, която присъства във Вселената). Мишките също така били подложени на условия, които били еквивалентни на шест космически пътувания до Марс.

mars one1Гризачите били генетично модифицирани, така че техните неврони станали „блестящи“, като тази процедура значително улеснила наблюдението на промените в техните мозъци. Шест седмици след излагането им на радиацията, се наблюдавало намаляване на броя на дендритите, които са част от неврони, чиято задача е да прехвърлят сигнали, получени от други неврони чрез синапсите. Непосредствената причина за намаляването на дендрити е излагането на радиация. По-рано тези симптоми са се свързвали с болестта на Алцхаймер.

За да са напълно убедени как тези промени влияят на способностите и протичането на когнитивните процеси в експерименталните животни, учените провели серия от тестове. Гризачите били поставени в кутии, пълни с различни предмети и играчки, след определено време им били добавяни нови играчки или старите само са били размествани. Облъчените с радиация мишки не са били толкова заинтересувани от промените и като цяло показали много по-малък интерес, отколкото здравите индивиди.

Baza-na-Marsie_2При хората, тези промени могат да увредят невронните процеси, правилното мислене, както и сериозно да се наруши способността им безпрепятствено да предават на информация. Това със сигурност е лоша новина за всички смелчаци, които са решили да участват в мисията „колонизиране на Марс“. Мобе би обаче ще се намери някакво разрешение и мозъците на колонизаторите да се запазят здравомислещи. Например биха могли да използват някакво допълнително покритие или специален предпазващ гащеризон.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg