Любопитната предистория на звездата TRAPPIST-1, около която откриха 7 планети

0

След знаменателното астрономическо откритие на НАСА от вчера, днес стана ясно, че в „основата“ на системата от седем екзопланети, орбитиращи около една звезда, стои любопитна история. Малките бледи звезди джуджета като TRAPPIST-1 дълго време са били пренебрегвани от търсачите на планети извън Слънчевата система. Учени от Белгия обаче решават да насочат своето внимание именно към тях. Помощник в начинанието им е малък телескоп, който функционира в Чили от 2010 г. Името му е

TRAPPIST – „намигване“ към прочутата бира, произвеждана от трапистки монаси.

trappist-1

„Името TRAPPIST беше дадено на телескопа, за да бъдат подчертани белгийските корени на проекта. Трапистките бири са прочути по света и повечето от тях идват от Белгия. Излишно е да казваме, че членовете на екипа са големи ценители на въпросното пиво“ –

се посочваше в изявлението, направено преди 7 години от Европейската южна обсерватория по повод привеждането в действие на телескопа.

trappist-1

Звездата джудже, около която орбитират новооткритите седем планети, е наречена TRAPPIST в чест на телескопа, с чиято помощ миналата пролет Михаел Гийон и екипът му от университета на Лиеж „засичат“ три от тях.

Ако оставим настрана любопитното около откритието, сериозното наименование на телескопа

TRAPPIST e акроним на TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope или Малък Телескоп за Транзитиращи Планети и Протопланети.

Инструментът е проектиран да открива обектите по техните транзити.

Според изследователи, „гъсто населената“, но въпреки това компактна система TRAPPIST-1 напомня за Юпитер и неговите Галилееви спътници. За да онагледят „пренаселеността“ й, експертите рисуват следната картина. Ако звездата джудже TRAPPIST-1 беше нашето Слънце, всички 7 планети щяха да попаднат в орбитата на Меркурий – най-вътрешната планета в Слънчевата система.

trappist-1Свръхстуденото бледо джудже TRAPPIST-1 в сърцето на новооткритата система щеше да излъчва 200 пъти по-слаба светлина от Слънцето. Учените допускат, че новооткритата звезда ще бъде червена или по-скоро с цвят сьомга.

Още вчера от НАСА съобщиха новината за уникалното астрономическо откритие – нови 7 планети около близка до Слънчевата система звезда. 3 от тях я обикалят на разстояние, при което е възможно на повърхността им да има вода. Този факт увеличава вероятността за живот на тези три планети. Звездата TRAPPIST-1 е част съзвездието Водолей. Тя се намира на около 40 светлинни години от нашата планета. 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg