Лекуват слепота със стволови клетки

0

Първи пациент във Великобритания успешно е претърпял операция в изпитание на новаторско лечение на слепота чрез стволови клетки, предаде Ройтерс.

Специалисти от очната клиника „Мурфийлдс“ в Лондон съобщават, че успешната операция е първата от планирани десет за тестване на потенциално лечение на „мокра“ дегенерация на макулата, разработено съвместно с компания „Пфайзер“. Интервенцията е извършена миналия месец и досега не са наблюдавани усложения при пациента, пожелал анонимност.

В изпитанието ще бъдат тествани безопасността и ефикасността на трансплантирането на очни клетки, известни като ретинални пигментни епители, произлизащи от ембрионални стволови клетки.

Стволовите клетки са главните клетки в тялото, източник на всички останали клетъчни типове. Учените, които подкрепят използването на ембрионални стволови клетки, смятат, че прилагането им може да трансформира медицината, осигурявайки лечения за слепота, юношески диабет или сериозни травми. Критиците обаче не одобряват този подход заради извличането на клетките от човешки ембриони.

слепота, стволови клетки, очи, Линдън да Круз

д-р Линдън да Круз

Настоящето изпитание на потенциалното лечение включва трансплантирането на специална лепенка зад ретината, доставяща лечебни клетки в задната част на окото.

Очният хирург Линдън да Круз се надява, че в бъдеще много пациенти ще се възползват от метода.

Дегенерацията на макулата съставлява 50 процента от всички случаи на слепота или загуба на зрението в развития свят. Състоянието обикновено засяга хората над 50-годишна възраст и се проявява в две форми – мокра и по-разпространената суха.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg