Лавров прие на нож молбата на Киев за ООН миротворци

0

Шефът на руското МВнР убедил Брюксел и Вашингтон да отказват военна помощ на Украйна, а ОССЕ да удвои контингента в Донбас до 1000 души

Министърът на външните работи Сергей Лавров е недоволен от искането на Киев към Съвета за сигурност (СС) на ООН за въвеждане на международни миротворчески сили (МС) в Украйна – инициативата на Петро Порошенко е одобрена от Върховната рада (ВР).

„Ако тази история стигне до Съвета за сигурност, то аз бих разпоредил на генсека на ООН да докладва как към инициативата се отнася не само едната, но и другата страна – в случая става дума не само за властите в Киев, но и за Донецк и Луганск“.

Според него „няма други операции по поддържане на мира“:

„Никой в ООН няма да благослови опитите на партията на войната (В Украйна – бел. ред.) заедно с чуждестранните партньори да тласне украинските власти към военни действия“.

Lavrov for Vesti

Руският външен министър Сергей Лавров с атака по Запада в интервю за „Вести Суббота“

Лавров намекна, че Украйна не може да разчита и на помощта на Европейския съюз (ЕС). В тази връзка той спомена контактите си с различни външни министри и шефове на правителствата на Общността, сред които са държавният секретар на САЩ Джон Кери и първият дипломат на Германия Франк-Валтер Щайнмайер: „В ЕС луди няма!„.

Според него той вече се разбрал с европейските колеги да се поддържа мир в Украйна с реални стъпки. За целта, Лавров даде да се разбере, че за Москва това предполага и невъоръжаване на Киев: „ЕС за нищо няма да отиде в никаква друга точка, било то Югоизточна Украйна или някъде, ако няма да има съгласие между конфликтуващите страни за такава мисия“. Според дългогодишния топ дипломат на Путин, украинските власти „се държат «непоследователно»: „А американците и европейците се чувстват «много неуютно, когато са принудени да критикуват Киев».

Сергей Лавров се похвали, че докато Киев се моли за нови сили от ООН, ОССЕ се съгласило за удвояване на броя миротворци, които са с мисия в Донбас от 500 на 1 000 души:

„Мисията на ОССЕ увеличава своя потенциал“ и вече на практика са напълно запълнени всички вакансии, които бяха одобрени на първия етап“.

Следващото откровение на Сергей Лавров обаче дава съмнения за наличие на тайна дипломатическа сделка между Кремъл и ОССЕ за изтласкване на СС на ООН и ЕС от Донбас. След като смятаните от СС на ООН, НАТО и ЕС за сепаратисти и терористи въоръжени проруски доброволци се ползват с руско финансиране, на път на руски транспорт да преминат и от ОССЕ. По думите на Лавров, Москва вече е готова „да предостави на специалната мисия на ОССЕ в Украйна руски безпилотници и бронемашини“.

В тази връзка припомняме, че сред обвиненията на шефа на украинското МВнР Павло Климкин (в скорошно интервю за „Коммерсантъ“ – бел. ред.) към силите на ОССЕ е, че не работят нощем, когато се случват нарушенията от бойците на ДНР и ЛНР, нарушаващи минските споразумения. Не е ясно обаче и дали работят през деня – в украинската преса и социалните мрежи от месеци насам циркулират снимките с джиповете на ОССЕ, паркирани стройно до ресторантите край Донецк и Луганск, които се ползват с популярност сред лидерите на двете сепаратистки републики в Източна Украйна.

Пише се, че в магазините в двете области не достигало и марковото уиски, което масово се изкупувало от страна на дипломатите и миротворци, дошли с „мисия“ от Европа. Снимките на белите коли с дипломатическа регистрация и надписите ОССЕ са споделяни в някои украински медии, като Antikor.ua. В социалните мрежи пък се шегуват, че ресторантите на сепаратистите са „като втори офис“ за дипломатите и военното командване на международния контингент на ОССЕ.

Minister Pavlo Klimkin

Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин

Не става ясно обаче дали Лавров иска да каже, че украинската мисия вече ще се движи и с руски джипове и бронетранспортьори из Източна Украйна, за да се маскира под руските въоръжени сили на бойното поле или с цел да се чувства още „по-уютно“ от украинските сили на Антитетористичната операция (АТО) в заведенията на лидерите на ДНР и ЛНР.

Новината идва буквално ден, след като стана известно, че разследващите на терористичната атака срещу малайзийския Боинг MH17 са установили по шрапнела, че е стреляно от нова модификация на БУК – М1-2, доставен за сепаратистите от Руската федерация. Москва обаче през МВнР опроверга това – с мотива, че било стреляно от АТО със старите БУК М1, които били „на въоръжение при украинските сили“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg