Бактерии в кухненските гъби за миене на чинии причиняват неизлечими инфекции

0

Учени от Германия установиха след експеримент, че използването на гъби за миене на чинии предизвиква неизлечими зарази. Само ацетинобактериите например, могат да доведат до сепсис и менингит. Данните от лабораторния опит са поместени в специализираното издание Scientific Reports.

Упоритите микроорганизми, които се развиват в кухненските гъби, са напълно резистентни към каквито и да е антибиотици.

бактерии по кухненските гъби сеят заразиГермански биолози са изследвали щателно микробното съдържание на гъбите, с които почиствате чиниите вкъщи. Специалистите са използвали за изследването си лазерно-сканираща конфокална микроскопия, в съчетание с пиросеквениране на ДНК и флуоресцентна хибридизация.

При последния метод са се натъкнали на ДНК последователности, което е позволило полученият генетичен материал да се свърже с гените на определени микроорганизми.

От друга страна, с флуоресцентната микроскопия било установено разпространението на бактерии в дунапреновата гъба. Микробите били не само във вътрешността на порите й, а и по нейната повърхност.

Учените констатирали, че в изследваните гъби преобладавали гама протеобактерии, принадлежащи към патогенните микроорганизми.

бактерии по кухненските гъби сеят заразиБиолозите идентифицирали Moraxella osloensis и Chryseobacterium hominis. Те могат да доведат до коварни и много опасни инфекции в човешкото тяло.

И Chryseobacterium hominisса, и Moraxella osloensis са устойчиви на антибиотичното влияние. Учените се натъкнали в кухненските гъби и на ацинетобактери. От тази година СЗО (Световната здравна организация) ги причисли към най-опасните бактерии заради тяхната нарастваща резистентност към повечето познати антибиотици.

Специалистите са категорични, че изследваните гъбите за миене на къщна посуда били периодично подлагани на пълна дезинфекция. Въпреки това, микробите в тях не били унищожени, а само се видоизменил техният състав, което пък ги направило по-устойчиви към обеззаразяване.

Ето защо гъбите за миене на чинии е добре да се подменят на няколко дни, а изпoлзвaнeтo нa гумени или силиконови ръкавици е препоръчително, за да се избегнат нелечими зарази.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

дъска за рязанеДъската за рязане е опасна за здравето, особено през лятото! Ето как да я миете правилно

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg