Кой е новият Айнщайн?

0

Едва ли има човек по света, който да не е чувал за гениалния Айнщайн. През годините, много млади умове са били определяни за негови наследници. Един от тях, вече е смятан в Харвард за новия Айнщайн. Кой е той? Всъщност става дума за едно крехко 22-годишно момиче с името Сабрина Гонзалез Пастерски.

Ето и нейната история…

Сабрина ПастерскиВ една студена януарска утрин, Сабрина потропала на кампуса на Масачузетския технологичен институт с идеята да се опита да получи от учените там разрешение за създадения от нея едномоторен самолет. Това по принцип не е нещо необичайно, но в случая ставало дума за 14-годишно момиче, което при това вече е летяло само на своя самолет. Изпълнителният секретар на института Пеги Ъдън признава, че била изумена и не могла да повярва. Имало нещо у това момиче, което накарало Ъдън да й помогне, не само да получи одобрение за своя самолет, но и да й бъде обърнато внимание от водещи преподаватели в университета.

Днес, осем години по-късно, Сабрина Пастерски вече е на 22 години. Тя има диплома от Масачузетския технологичен институт и в момента кандидатства за докторантура в Харвард. Младото момиче наистина е впечатлило академичния свят, най-вече в областта на физиката, където тя е постоянен обект на разговори. Причината е, че подобно на Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг, тя се е заела с разучаване на някои от най-трудните и предизвикателни неща.

Сабрина Пастерски

Научната й работа е толкова широкообхванта и разностранна… включва черните дупки, гравитацията, а така също и четвъртото измерение. Концентрирала е своята дейност най-вече върху “квантовата гравитация”, а откритията в тази сфера на науката могат да променят из основи нашето разбиране за Вселената.

Новият Айнщайн

Със своите забележителни способности, Сабрина Пастерски привлича вниманието на най-големите умове в САЩ, някои от които към този момент работят в НАСА. Младата жена вече е получила и впечатляващи предложения за работа, които може да приеме когато сама реши, че иска и е готова.

Сабрина е от кубино-американски произход, родена и живяла в детството си в Чикаго. Макар да е сред най-големите млади умове, тя няма свой профил в нито една социална мрежа, не ползва и смартфон. Редовно поддържа и обновява своя уебсайт, наречен PhysicsGirl, където подробно е описала своите умения и постиженията си.

Младата физичка до момента е получила и стотици хиляди долари от няколко престижни научни фондации. Нейната най-голяма страст е да „предизвиква, това, което е възможно“, както твърди самата тя.

Сабрина Пастерски

Въпреки нейната впечатляваща биография, първоначално я сложили в списъка на резервите в университета в Масачузетс. Двама от професорите обаче, останали втрещени от видеото на Пастерски, което изгледали – в него те проследили как тя сама създава своя самолет. Алън Хагърти и Ърл Мърман – двама от най-уважаваните професори в института признават, че останали с отворени усти след видяното. Те били категорични, че това момиче има огромен потенциал и веднага се застъпват за нея. Така, Сабрина става студентка в университета, където по-късно се дипломира с най-високите оценки. Гениалното момиче няма братя и сестри, има приятели, но никога не е имала гадже.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg