Кораловите рифове се увреждат от топлинна вълна

0

Кораловите рифове по света през тази година страдат от подводна топлинна вълна – третата подобна, откакто се води статистика, твърдят експерти от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

Повишените температури на места в североизточната и екваториалната части на Тихия океан, Индийския океан и западната част на Атлантическия океан, подхранени от климатичните промени и феномена Ел Ниньо, се очаква да унищожат над 12 000 квадратни километра коралови рифове или около 5 на сто от глобалната им популация. Подобна заплаха досега е отчитана само през изключително топлите 2010 г. и 1998 г.

coral reefs-1

Когато са под стрес, коралите – миниатюрни създания, изграждащи твърди скелети, изхвърлят разноцветните водорасли, с които съжителстват. Това води до избелване на рифовете. Някои корали се възстановяват, когато температурите спаднат, но повечето умират от дългосрочното обезцветяване.

Експертите напомнят, че кораловите рифове приютяват много видове риби и от тях зависи препитанието на милиони хора по света.

Ако темата за кораловите рифове Ви вълнува, може да разгледате част от подводните фотографии на спиращия дъха подводен свят, дело на юриста-водолаз Стефан Кючуков.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg