Как пушенето влияе на Вашето IQ?

0

Едва ли има някой, който още да не знае какви са негативните ефекти, които произтичат от пушенето на цигари. Към дългия списък със страничните ефекти от тютюнопушенето са сърдечно-съдовите заболявания, инсултът и разбоиляването от рак. Но неотдавна към вредите от пушенето се присъединила още една. Според изследователите, редовното тютюнопушене намалява нивото на нашата интелигентност. За щастие, достатъчно е да се откажате от този навик, за да възвърнете за кратко време към нормално състояние умствения си капацитет.

pushene na tsigari1Изследователи от университета в Единбург установили, че пушенето ускорява процеса на стареене на мозъка. В резултат на това на пушачите по-рано им се налага да започнат да се борят със загубата на паметта и с проблемите, свързани със запомнянето на нова информация. Освен това, пушачите с времето се сдобиват с нарушена способност за рационално мислене, имат проблем с планирането, вземането на решения и решаването на проблеми от различен характер. За щастие, има и добра новина: мозъците могат да се върнат към нормалното си състояние, ако се откажате от пушенето на цигари – съобщава The New Indian Express.

Според изследователя Иън Диъри, с възрастта пушенето на цигари ускорява изтъняването на мозъчната кора, което причинява увреждане на сивото вещество. В действителност, в сивото вещество има области, отговорни за паметта, вниманието, както и за много други изключително важни функции. Процесът на изтъняване на мозъчната кора при пушачите, според изследователите, работи двойно по-бързо в сравнение с непушачите. Най-вероятно това се дължи на хроничната хипоксия, причинена от тютюневия дим. За щастие, спирането на тютюнопушенето позволява способността на мозъка да регенерира сивото вещество, а след известно време функциите на нервната система също се възстановяват. Резултатите от изследването са публикувани в списание Molecular Psychiatry.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg