Извлек от зехтин убива ракови клетки

0

ракови клетки, зехтинОлеоканталът е естествено съединение в зехтина, което се бори с развитието на некроза и апоптоза на различни видове туморни клетки, без да уврежда здравите в случаите, когато остава спряно размножаването им.

Професор Пол Бреслин от университета Рътджърс задно с Дейвид Фостър и Оника Леджендре от колежа Хънтър открили, че съединението Олеокантал допринася за създаването на каналчета, които пропускат субстанции, натрупани в лизозомите (Анг. lysosomal-membrane permeabilization-, LMP). Американците обясняват, че Олеоканталът спира активността на киселината сфингомиелиназа. Това дестабилизира взаимодействието между протеините, необходими за поддържане на стабилността на клетъчната мембрана.

ракови клетки, зехтинСлед добавяне на Олеокантал към изолирани от тялото човешки ракови клетки, американците констатирали тяхната смърт (понякога по-бързо от половин час). Тъй като „програмираната“ смърт е въпрос на 16-24 ч., учените установили, че нещо друго води до разпадане и клетъчна смърт.

Химикът Леджендре твърди, че раковите клетки се унищожават чрез собствените си ензими. Интересното е, че в случай на прилагане на Олеокантал, здравите клетки временно спират само жизнения цикъл, който се включва отново след ден.

Авторите на публикациите в Молекулярна и Клетъчна онкология са категорични, че следващата стъпка ще бъде да се изучат тези процеси върху животни. По този начин, изследователите ще установят дали Олеоканталът убива раковите клетки в тялото и намалява вътрешните тумори.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg