Ген „прекъсвач“ активира и спира затлъстяването

0

Науката на този етап все още не е открила основните причини за затлъстяването. Ново проучване обаче дава ясни сигнали, че може би е открит забележителен механизъм – по същество биологичен, който включва и изключва затлъстяването. Работата, която бе публикувана тези дни в специализираното списание Cell, може да помогне на учените да разработят по-добри терапии за борба със затлъстяването.

Тяхната идея се основава на епигенетиката – концепцията, че параметри като височина, тегло и други физически характеристики се основават не само на гените, които сме наследили от родителите си, но и на взаимодействието на тези гени с околната среда, в която живеем. В резултат на това взаимодействие определени гени могат да активират или дезактивират други гени – една от основните причини, поради която еднояйчни близнаци понякога не изглеждат съвсем еднакви.

каква е причината за затлъстяването

Изследователите се фокусирали върху определен ген, наречен Trim28. Учените открили, че той влияе върху теглото на опитни мишки – прави ги пълни или ги остава слаби. За да открият как генът Trim28 функционира при хора, изследователите поканили 13 двойки еднояйчни близнаци да бъдат доброволци в техния експеримент. Във всяка двойка единият близнак е с наднормено тегло, а другият – слаб. Учените установили по-малка активност на гена Trim28 при затлъстелите близнаците в сравнение със слабите.

Учените вече са знаят, че Trim28 може да повлияе на други гени, които отговарят за теглото. Заключението е, че Trim28 може да действа като епигенетичен прекъсвач, който включва или изключва затлъстяването чрез потискане или активиране на набор от гени, които контролират теглото.

Това е нов подход в науката във връзка с влиянието на епигенетиката върху затлъстяването. В момента много изследователи смятат, че епигенетиката влияе върху теглото, но само незначително. Новата идея за гена Trim28 практически означава, че вече е ясно защо всеки един от близнаците в експеримента е с наднормено тегло, а другият – не е.

каква е причината за затлъстяването

Actin (в червено) – протеинът, който заедно с друг протеин Myosin образуват нишките на мускулните и други клетки в тялото и отговорният за затлъстяването ядрен протеин Trim28 (в зелено)

Според Националния институт по здравеопазване в САЩ, повече от един на всеки трима възрастни в страната има наднормено тегло. С окончателното доказване на механизмите, които предизвикват затлъстяването, изследователите биха могли да открият и по-добро лечение за болестта. (Преди три години Американската медицинска асоциация официално призна затлъстяването за заболяване, класификация, която е дава зелена светлина за ускоряване на научните изследвания.)

След като учените смятат този генетичен прекъсвач Trim28 за основен причинител на затлъстяването, първите неща, които трябва да се разберат са как, кога и защо се активира този генетичен ключ, което директно ще доведе и до адекватно лечение на болестта.

„Следващата ни основна цел е да видим дали можем да модифицираме този процес и по този начин да въздействаме върху Trim28 и генерално върху затлъстяването като приложим конкретна диета, минимизираме стреса или предписваме епигенетично лечение на пациентите. Надеждата ни е, че ще можем за постоянно да изключим „системата“ и да предотвратим затлъстяването само с един медикамент“,

казва Андрю Посписилик, един от авторите на изследването.

И още теми в delo.bg за хората с наднормено тегло:

Идеалната закуска за хората с наднормено тегло

Парадокс: Болни от диабет с наднормено тегло живеят по-дълго от слабите със същото заболяване

Наднорменото тегло е положително в ето тези случаи

Затлъстяването носи много по-голям риск за живота и здравето, отколкото се смяташе до момента

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg