Гърция отново избра СИРИЗА на Ципрас

0

СИРИЗА, лявата радикална партия на екс премиера на Гърция Алексис Ципрас печели изборите за парламент в южната ни съседка. Това показват първите данни от екзит пола. СИРИЗА е получила 34% от гласовете.

С 32,5 на сто е Нова демокрация на Вангелос Меймаракис, трети са  неофашистите от „Златна зора“ с 8 процента. ПАСОК и комунистите са получили приблизително по 7 процента. „Потами„, която е дясноцентристка партия печели около 5 процента от бюлетините. Подобен резултат имат и Независимите гърци. Отцепилите се от СИРИЗА, които създадоха „Народно единство“ на този етап прескачат бариерата от 3%, показват първите резултати от ексзит пола.

Ако данните се окажат крайни, то три партии – СИРИЗА, „Народно единство“ и ПАСОК могат да сформират правителство. При случай, че бившите съпартийци на Ципрас не успеят да прескочат бариерата, тогава подредбата на пъзела за кабинет ще се усложни значително.

Ципрас, Гърция, Сириза

Пред френския телевизионен канал 24 кандидат-депутати от „Нова демокрация“ заявиха, че имат надежда до края на изборната нощ, когато бъдат преброени и истинските гласове партията им да мине по резултат СИРИЗА и да е големият неочакван печеливш на вота в Гърция.

Днес се проведоха третите за 2015 г. избори в страната на юг от нас, този път гърците не показаха ентусиазъм и само 60 процента от имащите право на глас са стигнали до урните. До тук стигна, заради разцепление в управляващата партия на бившият премиер Алексис Ципрас, което го принуди да подаде оставка на 20 август. Самият той дойде на власт през януари с обещание да не се подчинява на кредиторите, но в крайна сметка се огъна.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg