ExxonMobil се моли на Москва за $0,5 млрд. данъци

0

Президентът на щатския петролен гигант Рекс Тилърсън обикаляше министерски кабинети, където му отговаряли, че всичко се решава при Медведев и в Кремъл

Без успех завърши работната визита в Москва на президента ExxonMobil Рекс Тилърсън – той не успя да съгласува връщането на 500 млн. щатски долара ($), надплатени като данък „Печалба“ за проекта „Сахалин-1“.

Exxon2

За това алармира бизнес всекидневникът „Коммерсантъ“(„Ъ“) – изданието публикува материала си с ироничното: „ExxonMobil обиколи кабинети“, имайки предвид провелите се срещи по високите етажи на руската власт. Американската петролна корпорация, заедно с още трима партньори, е оператор на проекта „Сахалин-1“ с 30% дял. Японската Sodeco държи другите 30%, а още по 20% се контролират от руската „Роснефт“ и индийската ONGC.

Така, Тилърсън бе приет от компетентните членове на правителството – вицепремиера по енергийната политика Аркадий Дворкович, президента на „Роснефт“ Игор Сечин и двама ресорни министри – на енергетиката Александър Новак и на финансите – Антон Силуанов.

След провелите се срещи стана ясно, че това е само първата визита на щатския топ мениджър по този болезнен за ExxonMobil въпрос – в министерските кабинети според „Ъ“ им казали, че „последната дума остава на ръководството на страната“. Президентът на ExxonMobil е напуснал незабелязан Москва, без да постигне кой знае какъв успех, твърдят още запознатите с преговорния процес.

Според тях, подчинените на Дмитрий Медведев „внимателно изслушаха“ доводите на ExxonMobil, но са ги уведомили, че „въпросът допълнително ще се обсъжда в Белия дом (така руската преса нарича сграда на правителството на РФ – бел. ред.) и в Кремъл„. ]

Exxon3 
                     Президентите на ExxonMobil Рекс Тилърсън 
                            и на "Роснефт" - Игор Сечин 

„На всеки му е ясно, че свободни $0,5 млрд. сега няма, как да се изплатят на западния инвеститор на никой не му е ясно. Окончателното решение ще се взима по горните етажи на властта“.

Комуникацията при това посещение на световния гигант в Москва била успешна само при диалога с партньорската „Роснефт“ – подписано е споразумение „за стратегическо сътрудничество“. Плановете включват размразяването на проекта за освояване на арктическия шелф и находищата с трудноизвлекаем петрол, който е замразен заради санкциите на САЩ към РФ. От проучванията за нефт американците се боят да загубят още около $1 млрд., тъй като им се наложи да прекратят съответните сондажи на руския полуостров.

Exxon3-0

Източниците в правителството на РФ намекнаха, че на гостите от Вашингтон надвзетите от данъчните $0,5 млрд. могат да бъдат върнати не в кеш, а чрез предлагане на дялове в други проекти. Най-вероятно, те ще се изберат сред трите водещи държавни енергийни монополисти – „Роснефт“, „Газпромнефт“ или „Башнефт“. Така, вече се обсъждал съвместният проект за изграждане на завод за втечнен газ (LNG), който щял да преработва добиваното на полуостров Сахалин синьо гориво.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg