Еверест – леденото гробище

0

Еверест – най-високият връх в света, който съвсем не случайно е наречен също и връх на смъртта. Причината е, че в опит да го покорят, десетки алпинисти са намерили смъртта си. Някои от тях по пътя към върха, други в подножието му, трети – на самия връх.

Всъщност всеки един алпинист, който тръгва с надеждата да го щурмува знае, че вероятността да не се завърне у дома е много голяма. Затова пък сладостта от покоряването му е толкова голяма.

Еверест – връх на смъртта и гробище за десетки алпинисти

Причините, които могат да доведат до смърт при опит да се изкачи Еверест са толкова много – измръзване, травма, недостиг на кислород или пък сърдечна недостатъчност. Затова и пътят е трънлив и осеян с трупове – буквално.

Много от ветераните, участвали в редица експедиции за изчакване на най-високия връх в света признават, че условията са толкова екстремни, а пътят така труден и сложен, че почти никой не проявява риска да помогне на алпинист изпаднал в нужда. Историята познава много такива случаи, при които агонизиращи алпинисти са били подминавани от техни колеги, без да им се окаже каквато и да е помощ – просто всеки оценява риска и не си позволява излишен разход на своите собствени сили.

Еверест – връх на смъртта и гробище за десетки алпинисти

Всъщност, освен примамлив, красив и внушителен връх, Еверест представлява страшно открито ледено гробище, осеяно с непогребани трупове на десетки мъже и жени, опитали се да го покорят. Свидетелствата за страшната гледка са десетки – очевидци са направили много снимки, заснети са филми по истински истории.

Еверест – връх на смъртта и гробище за десетки алпинисти

Една от най-ужасните трагедии, за която светът все още си спомня се е разиграла преди 10 години. Тогава англичанинът Дейвид Шарп е оставен да замръзне бавно и мъчително, въпреки че покрай него преминават цели 42-ма алпинисти – някои отиват към върха, а други се връщат. Нито един от тях не му е оказал помощ.

Според статистиката, за да бъде изкачен връх Еверест е необходима сума в размер от 25 000 до 60 000 долара. И тъй като финансовите възможности на алпинистите са различни, много често причина за фаталния им край се оказва именно липсата на средства и недобрата екипировка.

Еверест – връх на смъртта и гробище за десетки алпинисти

Колко точно са труповете на алпинисти под и на върха не е ясно, но се смята, че броят им е между 150 и 200 души. Според разказите на тези, които са имали щастието да достигнат до върха, северният маршрут е осеян с поне 8 тела, най-малко 10 пък са те на южния.

Еверест – връх на смъртта и гробище за десетки алпинисти

Всички тези трупове са на самия път и мнозина ги определят като зловещи пътепоказатели. Още по-страшното е, че на тази височина, при тези температури и екстремни условия, телата на загиналите остават почти непокътнати. Никой не се е наемал през годините да ги погребва или да ги премества, защото всяка непремерена или непланирана крачка крие огромни рискове.

Еверест – връх на смъртта и гробище за десетки алпинисти

Сред тези, които завинаги са останали на Еверест има и трима българи. Единият от тях е Христо Проданов, който е първият българин покорил върха. Той загина през 1984 година на слизане от Еверест. През 2004 година България даде втора жертва – 27-годишният скулптор Христо Ганчев Христов. Три дни по-късно, завинаги на Еверест остана и 47-годишната Мариана Проданова Масларова – племенница на Христо Проданов.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg