Ето защо някои не умеят да рисуват

0

Със сигурност голяма част от Вас рисува чудесно, но със сигурност сред Вас има и такива, които не са в състояние да нарисуват поне добра картинка. Чудили ли сте се защо това се случва? Учените открили отговора и на този въпрос.

Оказва се, че способността за създаване на красива рисунка се влияе от няколко фактора. Психологът Ребека Чембърлейн твърди, че хората, които могат да отразяват красотата на света около тях върху парче хартия или платно, имат добра визуална памет, изострено внимание и способност да изразят своите мисли, не само с помощта на четки и бои, но и с думи.

artist„Художниците в действителност имат различен мозък, отколкото хората, които не рисуват и не се занимават с изкуство. Мозъците им са структурно различни, тъй като артистите имат повече сиво вещество в зоната на мозъка, наречена прекунеус, който се намира в париеталния лоб. Тази област е включена в редица допълнителни функции, които могат да бъдат свързани с творчеството. Сканирането на мозъка на участниците в изследването показва, че хората на изкуството имат повече нервна тъкан в областите, които отговарят за леките механични движения и визуалните образи.”- казва водещият автор Ребека Чембърлейн от Университета KU  Leuven в Белгия.

Според изследователката, хората, които са талантливи в живописта, са в състояние да разграничат поне един от основните обекти, за да създадат добра композиция. Трябва да се има предвид обаче, че рисуването, както и всяко друго умение, може да бъде научено, при условие, че се практикува всеки ден.

risuvane-za-detza

Експертите смятат, че за да се създаде рисунка или картина, която да изглежда наистина реалистично, трябват усърдие, постоянство и редовни упражнения под ръководството на професионалисти. С цел да се повиши мотивацията за напредък в рисуването можете да се запишете на специален курс или индивидуални уроци за начинаещи художници. Резултатите от проведеното изследване са публикувани в списание NeuroImage.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg