Ето го! Новият метод за по-дълъг живот

0

Революционно откритие на група американски учени доказа връзка между генетичното саморегулиране на продължителността на живота и ограничения прием на калории. Данните от експеримента им са поместени в Nature Communications, както и на сайта на университета Темпъл.

С напредване на възрастта темпото на епигенетичните изменения има все по-пряка свързаност с продължителността на живота при всеки индивид. С други думи, колкото по-дълго живее представител на един или друг вид, толкова по-бавни у него са подобни изменения.

Сред приматите у човека са най-бавни епигенетичните изменения. Те се натрупват по-бавно при маймуните, в сравнение с гризачите. Констатирано било още, че ограниченият прием на висококалорична храна или гладът забавят епигенетичните изменения, а това води до по-дълъг живот.

Заключенията са направени след детайлно изследване на вариации в профила на ДНК-метилиране при маймуни, мишки и хора на различна възраст.

Епигенетичните изменения предполагат изменения на ДНК, които не засягат нуклеотидната последователност. Изследователите от университета Темпъл във Филаделфия установиха, че метилирането на ДНК е сред най-разпространените изменения, което се увеличава с възрастта.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg