Дяволската планета е разгадана

0

Астрономите от Университета в Единбург, открили какви необичайни условия преобладават в атмосферата на екзопланетата PSO J318.5-22, разположена на 75 светлинни години от Слънцето Това, което е известно за тази планета е, че се движи свободно в пространството и не гравитира около никоя звезда.

PSO_J318.5-22_image_from_the_Pan-STARRS1_telescopeС помощта на телескоп в Чили, астрономите заснели стотици инфрачервени изображения на планетата, и установили, че нейната атмосфера се състои от много тънки и дебели слоеве, което прави така, че да излъчва необикновен блясък. Според учените, планетата е сравнима по размер с Юпитер, но нейната маса е около шест пъти по-голяма. Температурата на атмосферата на PSO J318.5-22 възлиза на над 800 градуса по Целзий. Астрономите установили, че в атмосферата на планетата присъстват нажежен прах и капки от разтопено желязо, поради което планетата е получила своето прозвище „Дяволската планета”.

Планетата PSO J318.5-22 е астрономически обект, разположен само на 80 светлинни години от Земята и се намира в съзвездието Козирог. Класифицирана е от изследователите като самотна планета (т.нар. Свободно плаваща планета), но според работната дефиция на работната група по екзопланети (Working Group on Extrasolar Planets), тя може да се класифицира като кафяво джудже. Планетата е била открита от телескопа Pan-STARRS 1, разположен в Хавай в рамките на астрономическа програма, чиято цел  е била търсене на кафяви джуджета във Вселената.

eksoplaneta

А ето и защо планетата се казва PSO J318.5-22. В първата част на името, „PSO” е акроним за Pan-STARRS Object. Във втората част на името, „J318.5-22“, е приблизителното местоположение на обекта в небето.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg