Дълголетието и здравето зависят от тази диета

0

Бедната на протеини, но високовъглехидратна диета предпазва хората на средна възраст от сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет по същия начин, както ако бъде намален дневният прием на калории с 40% – твърдят изследователи от Университета в Сидни. Според тях, става дума за консумиране на правилните въглехидрати, като например кафяв ориз и богатите на фибри зеленчуци. Австралийските учени смятат, че получените резултати се отнасят не само за опитните мишки, но и за хората, които трябва да бъдат внимателни с протеиновия глад, което в крайна сметка може да доведе до увеличаване на теглото.

dieta vyglehidrati

Според проучванията, намаляването на приема на дневната дажба калории с около 40% удължава живота на опитните плъхове. Вече е доказано, че

ограничаването на калориите, без да се гладува, удължава живота и подобрява здравето и метаболизма

на много организми, като се започне от дрожди и нематоди и се стигне до мишки и маймуни.

От години е известно, че ограничаващата диета удължава живота на всички видове организми, може би с няколко изключения, обаче никой не е в състояние да поддържа такива ограничения за дълъг период от време.

За трудна се приема диетата с името 5/2, известна още като диетата на д-р Мозли (doctor Mosley diet), където

в продължение на 5 дни в седмицата можете да ядете всичко, с изключение на два дни oт седмицата.

Освен това, тази практика може да доведе до загуба на костна маса, както и намаляване на либидото и плодовитостта, казва професорът по екологично хранене Стивън Симпсън.

dieta

Последните проучвания показват, че с оптимизирането на съотношението на протеините към въглехидратите, които се приемат, могат да бъдат постигнати същите метаболитни ползи.

Екипът на Симпсън сравнявал въздействието на шест диети, които били спазвани в продължение на осем седмици. В три от диетите опитните мишки консумирали с 40% по-малко калории, отколкото обикновено, останалите мишки можели да ядат неограничено, според апетита си. И в ограничителните диети, и в тези според апетита имало 3 възможности:

1) диета с високо съдържание на протеин и ниско съдържание на въглехидрати;

2) диета със средно съдържание на протеини и въглехидрати;

3) диета с ниско съдържание на протеини и високо съдържание на въглехидрати.

По време на експеримента, учените проверявали какво количество храна са изяли гризачите. Също така измерили инсулиновата резистентност, липидния профил, както и холестерола. Както се очаквало, мишките, които били на ограничаващи диети, имали най-добро метаболитно здраве. Същите добри резултати обаче, били получени и при мишките, които били на нископротеинова и високовъглехидратна диета, които яли според апетита си и не били ограничавани в количествата.

dieta1

Според Симпсън, високото съдържание на протеини и ниското съдържание на въглехидрати в диетата помагат на хората да губят тегло или да подобрят плодовитостта си, но в дългосрочен план тя може да причини проблеми. Получените резултати от изследването показват, че гризачите, които са били на диета, богата на протеини и с ниско съдържание на въглехидрати, са имали най-лоши показатели за метаболитно здраве.

Симпсън подчертава, че въпреки че за хората с диабет се препоръчва да ограничават приема на въглехидрати, то хората в добро здраве на средна възраст не трябва толкова много да се фокусират върху броенето на калориите. Вместо това е по-добре да се намери точният баланс на протеини и въглехидрати и да се наблегне на продукти с нисък гликемичен индекс, като същевременно се намали приемът на мазнини. С мисъл за хората на средна възраст, австралийският учен предлага следните пропорции:

15% протеини, 60% въглехидрати и 25% мазнини.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg