Идеи за 30-метровата дупка на „Стрелата“ в Чикаго

0

От 2007 г. насам в самия център на Чикаго зее изоставена огромна 30-метрова дупка. Сега властите на метрополитена се питат какво да правят с нея.

Самата дупка, всъщност представлява фундамент и изкоп за сграда наречена „Стрелата“, която бе започната в разгара на т.нар. „имотен балон“ през 2007 г. и трябваше да е втората по височина сграда в света и първа в САЩ. Усуканата кула на архитекта Сантяго Калатрава така и не видя бял свят поради финансовата криза, разразила се през 2008 г.

Чикаго, дупка, Стрелата

Властите във втория по големина град на САЩ тъпреливо очакваха да започне строеж цели 8 години, но това така и не се случи. Инвеститорът не успя за толкова години да намери един милиард долара – колкото по проект би струвал строежът на „Стрелата“. В крайна сметка имотът беше върнат обратно на общината.

Чикаго, дупка, Стрелата

И така изникна големият въпрос… Какво, по дяволите да правим с тази дупка? Докато бъдещето засега изглежда неясно, местното списание Chicago Magazine вече попита местни архитекти за техните идеи.

Най-интересното предложение до момента е дупката да се превърна в огромон воден парк с кръгла форма като за целта се използва филтрирана вода от езерото Мичигън. Друга идея предлага пространството да се превърне в парк с езеро и висяща градина. Остава да видим дали отвъд океана ще намерят адекватно решение на този строителен казус в самото сърце на Чикаго.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg