Новият кмет на Букурещ: Без билет в градския транспорт

0

Тайфун с нежно име прави революция с пътуването на всички в столицата на съседна Румъния като го прави напълно безплатно! Придвижването на жителите и гостите на Букурещ в наземния транспорт на двумилионния град е първата голяма задача, с която ще захване новият кмет.

Габриела Фиря, кмет на Букурещ43-годишната бивша телевизионна журналистка Габриела Фиря спечели с 43,5 процента вота за градоначалник, който се проведе на 5 юни. Дебютното си решение, което Фиря иска да реализира на новата си длъжност е икономически план за напълно безплатен превоз в цялата столична мрежа на румънския главен град.

„След разговорите, които проведох с експерти, заедно уточнихме възможностите за безплатно пътуване и реших, че това съвсем скоро може да се въведе. Без билет ще се пътува единствено в автобусите, трамваите и тролеите, не и в метрото, тъй като то е под шапката на Министерството на транспорта“ –

каза Габриела Фиря, която е представител на социалдемократите и Националния съюз за прогрес на Румъния.

БукерещФиря обеща да работи за социалния възход на столичани като в програмата са й залегнали подобряване нивото и качеството на услугите на общинските училища и болници. Другите приоритети от платформата, която се оказа печеливша, са повече детски площадки в столичния град и кардинално решение на проблема с претоварения трафик в румънската столица.

До изборите в неделя, 5 юни Букурещ беше управляван от временно изпълняващ длъжността кмет, след като по подозрения за корупция миналата година беше арестуван последния градоначалник на столицата – Сорин Опреску.

В София от 1 юни цената на един билет в градския транспорт вече струва един лев и 60 стотинки, след като столичният Общински съвет одобри предложението за ръст с 60% на таксата за едно пътуване с наземен транспорт и метро. Предложението получи подкрепа от общинските съветници на ГЕРБ, СДС и Прошко Прошков от ДБГ, шестима се въздържаха, 18 се обявиха твърдо против. 

От 1 октомври ще бъде въведена новата карта „София“, предназначена за гостите и туристите на българската столица. Тя ще струва 20 лева и с нея може да се пътува неограничено до различните културни и търговски обекти.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg