Алергия към фъстъци се лекува с… фъстъци

0

Алергията към фъстъци е доста разпространена и голяма част от хората по света страдат от нея. Наскоро обаче, стана ясно, че има начин да се намали рискът от нейното развитие. Решението не е странно и скъпо, а опитите досега показват, че е доста ефективно. Това, което трябва да се направи е да се дават на бебетата и малките деца храни, които съдържат фъстъци. По този начин рискът след време да имат алергия към тези ядки, намалява с над 80 %.

Тези данни са получени на база изследване, което е проведено след наблюдения в Израел. Статистиката показва, че в тази страна е изключително малък броят на децата, които страдат от алергия към фъстъци, в сравнение с деца от еврейски произход на същата възраст, които живеят във Великобритания. Каква е основната разлика? Малчуганите в Израел от съвсем ранна възраст започват да консумират фъстъци. В повечето от другите страни, това не се препоръчва именно заради страха да не развият децата алергия.

Алергия към фъстъциЗа да разберат каква е истината, учени провели клинично изследване, в което включили повече от 600 деца, които били на възраст от 4 до 11 месеца. От тези бебета, половината, които били избрани на случаен принцип, са хранени в продължение на 5 години с храни, в които напълно отсъстват фъстъци под каквато и да е форма. Другата половина от бебетата, имали хранителен режим, който включвал най-малко по 6 грама дневно протеини от фъстъчено масло. Когато децата, участвали в изследването, навършили 5 годишна възраст, специалистите установили нещо интересно. Рискът от алергия към фъстъци намалял с 81% при децата, които започнали да ги консумират от съвсем малки.

Специалистите са категорични, че това доказва колко е полезна консумацията на фъстъци още в най-ранното детство. Те са на мнение, че резултатите получени при това изследване, могат да променят съществувалите досега методи за предпазване от хранителни алергии.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg