3D-принтирани електромобили превземат Европа

0

Европейските пътища скоро могат да придобият съвсем друг облик, ако се изпълни планът на американската компания Local Motors, занимаваща се с производство на автомобили. Чудите се защо?

електромобилиЗащото тази компания има намерението на завладее Европа със своите наистина модерни и уникални автомобили. А те са наистина такива – компанията автопроизводител успя да създаде електромобил, наречен Strati с помощта на 3D принтер и то само за нищожния срок от 44 часа. Затова Local Motors са си поставили амбициозната идея да превземат Европа със своите електромобили, още повече, след като компанията планира да направи централата си в Берлин.

В столицата на Германия тя ще установи и една от микрофабриките си, като плановете на ръководството са да бъдат разкрити между 100 и 200 работни места през следващата година. Ако обаче възникне интерес към производството на тези автомобили, компанията е готова да го разшири и на други места в Европа. Компанията Local Motors е създадена от бившия морски пехотинец Джон Роджърс в Аризона, САЩ. Той си е поставил амбициозната идея със своята компания да промени автомобилостроенето в световен мащаб.

електромобилиТехнологията на триизмерно отпечатване използван при автомобила Strati е следната: полагат се няколко поредни пласта смес от въглерод и пластмаса, която е наречена акрилонитрил-бутадиен-стирол. Пластовете, които са положени са с обща дебелина около половин сантиметър. Всъщност каросерията на автомобила Strati се състои от общо 200 слоя и всъщност самото име на автомобила на италиански означава „пластове”. По отношение на проектирането и дизайна на самия автомобил, е взето под внимание мнението на общо 48 000 души – любители шофьори, както и професионалисти. Те са дали своите предложения в Интернет по време на нарочна кампания.

Основното предимство на компанията Local Motors е бързината, както и гъвкавостта на тяхното производство, защото на компанията са нужни само 18 месеца, за да превърнат идеят в готов автомобил. При другите производители на автомобили, този процес отнема няколко години. Друго предимство на новите електромобили Strati е, че се състоят от малък брой части – само 49, докато при останалите автомобили те са около 10 000. Автомобилът е с тегло около един тон, а максималната му скорост е 80 км/ч. Очаква се цената му да бъде между 16 000 и 26 000 евро.

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg