15-годишен ученик откри нова планета

0

Запознайте се с Том Уаг – най-младият откривател на небесни тела! Когато е бил на 15 ученикът карал стаж в университета Кийл, където открил… нова планета. Днес, две години след знаменателното събитие астрономите казват твърдо ДА на откритието на тийнейджъра. Именно това прави Том най-невръстният в света с подобно постижение.

tom-wagg-1Докато разглеждал данни за звезди в Млечния път, събрани с камери в Южна Африка, Том забелязал потенциалната планета. Той обърнал внимание на незначително светлинно редуциране на звезда, което се дължало на планета, която преминавала пред нея.

Днес, след проверки и изследвания, продължили две години, специалистите по астрономия от университета в Кийл, Великобритания потвърдиха с нескрита гордост, че един млад Коперник в лицето на Том е станал откривател на непозната досега планета, която се намира на хиляда светлинни години от нашата Земя.

Новооткритата планета вече си има собствен каталожен номер – WASP-142b, което означава, че тя е 142-та, открита по проекта Wide Angle Search for Planets – WASP.

В момента том вече е на 17. Учи в Нюкасъл-ъндър-Лайм. Момчето не крие своето вълнение от постижението си, което има световно значение и казва, че винаги е обичал астрономията. Това е била и причината да поиска през 2013-та да стажува в университета Кийл.

Том Уаг, нова планета, WASP-142bСпоред ръководителя на проекта WASP проф. Коъл Хелиър Том лесно е разбрал какво трябва да наблюдава и е бил много схватлив по време на стажа. Момчето е изследвало нощното небе с милиони звезди и е търсил издайнически малки спадове (транзити), които са причинени от планети, преминаващи пред своята звезда-домакин.

Планетата, открита от Том Уаг е с размера на Юпитер, но обикаля своята звезда едва за два дни. С такъв кратък орбитален период, транзитиращите планети се срещат често, което ги прави доста лесни за откриване.

Докато планетата е твърде далеч, за да се види директно, изображението показва как може да изглежда. Полукълбото, обърнато към звездата, е твърде горещо, прегоряло от звездното лъчение, докато останалата половина от планетата е значително по-хладна.

Том Уаг, нова планета, WASP-142bНовооткритата планета WASP-142b е от класа „горещи юпитери“. Те, за разлика от планетите от нашата слънчева система имат доста тесни орбити и гравитират близо до звездите си. Смята се, че тези планети са мигрирали навътре, т.е. по-близо до звездата-домакит след взаимодействие с друга планета. Ето защо, по всяка вероятност планетата, открита от Том не е единствената която обикаля около звездата.

И докато откритата от Том кандидат-планета бъде официално призната от астрономите от Университетите в Лиеж и Женева, младежът гледа напред и иска да продължи с образованието си. За никого нe е изненада, че желанието му е да следва физика. Успех, Том!

Ако се интересувате от астрономия, но сте пропуснали, че в началото на годината учени откриха най-древната система от планети, е време да наваксате пропуснатото! А за новооткрити планети в Слънчевата система четохте ли? Не пропускайте нито една важна за човечеството новина с ДЕЛО!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg