Заселе – древна история и чутовна природа

0

Лъкатушейки с колата по непознатото за мен Искърско дефиле, погледът ми не спира да се удивлява на чудната природа. Нижат се като перли на огърлица едно след друго селца и градчета по отлично асфалтирания път. Началото на лятото е. Посоката на компанията ни – село Заселе, в което на Еньовден за първи път бе организиран местен фестивал, свързан с планинските спортове, които повишават адреналина.

Селцето, което има неповторима гледка към гара Бов, отдавна е познато на ценителите на красивата ни планинска природа. На това чудно място сред тучни зелени ливади, букови и иглолистни гори Заселе, е кацнало буквално на ръба на спиращи дъха отвесни скали, а душата ти се лута между това да онемее или да запее: „Хей, Балкан, ти, роден, наш!“, коленичила пред чутовните пейзажи.

Заселе, гара Бов, Искърско дефиле

От това място се спускат ледените води на

водопада Бовска Скакля, 85 м. – третия най-висок в България

(след Врачанска Скакля – 141 м и Райското пръскало 125 м.), а пред ненаситния поглед на всеки турист се простира надиплената зелена дантела на неустоимо красивата Западна Стара планина.

Именно траките са били първите познати на историята древни заселници тук. От същия период

в Заселе има и няколко запазени тракийски могили.

Остатъците от римски път също са отпечатък на историята и вековете. И това не е всичко! Тук може да видите крепост, военно укрепление, костна могила, манастир и да чуете куп интересни предания и легенди. Част от тях носят, че някъде в околията лежи все още

неоткрито съкровището на Вълчан войвода и неговите четници.

Заселе, гара Бов, Искърско дефиле

В района на Заселе се вие Вазовата екопътека, открита официално преди 10 години. Тя свързва селото и гара Бов. Пътеката е изключително достъпна (не и за хора в неравностойно положение) и е обезопасена с парапети. По нея има мостчета, както и осветление по ръба на скалния венец по цялото протежение на екопътеката. Навсякъде има информационни табели и места за отдих – пейки и беседки.

По пътя до поляната за феста те посрещат живи пластики, дело на незнаен майстор дърворезбар (долу). Коренището на отдавна отсечено дърво също е преобразено (горе). Окраската му е с тримата пазители на селото (или поне такава асоциация навява изкусната работа на таланта и длетото).

Заселе, гара Бов, Искърско дефиле

Гледката от село Заселе към планината, неземното Искърско дефиле и допирът с природата на Балкана трябва да почувства всеки сам, за да осъзнае, че няма по-красиво кътче на планетата от България – мястото, на което Господ някога се е спънал и разсипал кошницата със земните блага…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg