Откриха две от най-ярките галактики във Вселената

0

Посредством феномена Гравитационна леща, учени от Испания откриха една от най-ярките галактики във Вселената. Тя отстои на около 10 000 млн. светлинни години от нашата планета. Новата галактика е хиляда пъти по-ярка от Млечния път.

Светлината й е изкривена от гравитацията на галактичен куп, който се намира по-близо до Земята – феномен, известен като гравитационна леща. Ефектът уголемява далечната галактика, без да промени качествата на светлината й. Това позволява на астрономите да изследват подробно галактиката.

Гравитационната леща станала причина новооткритата галактика да изглежда 11 пъти по-голяма и по-ярка, отколкото е в действителност.

Гравитационната леща разкрила също много изображения на далечната галактика, формирана в пръстен около източник на изкривяваща светлината гравитация. Става въпрос за най-ярката известна на учените галактика в субмилиметровия диапазон.

roca de la muchachos

Учени от Техническия университет в Картахена и Института по астрофизика на Канарските острови използвали телескопи на обсерваторията Роке де лос Мучачос (на снимката), за да изследват галактиката.

Получените резултати навеждат на мисълта, че ярката далечна галактика е голяма фабрика за производство на звезди, която генерира 1000 слънчеви маси годишно. За сравнение Млечният път генерира едва две слънчеви маси годишно.

Междувременно

индийски астрономи откриха нова галактика, която нарекоха „Сарасвати“.

Тя е толкова голяма, колкото 20 милиона трилиона слънца, категорични са специалистите.

Новооткритата галактика е най-голямата известна структура във Вселената. Тя е приблизително на 4 000 милиона светлинни години от Земята. Това е повече от 10 трилиона земни години. Масата на галактиката се простира на 600 милиона светлинни години.

Sloan Digital Sky

Изследването на научния колектив е публикувано в Astrophysical Journal – изданието на Американското астрономическо общество. Екипът анализира данни от наблюдението на Sloan Digital Sky – широко спектроскопско проучване на различни галактики (на снимката).

Смята се, че има 10 милиона суперклъстери в цялата вселена. Галактиката Млечен път, част от която е нашата планета Земя, е част от клъстъра Laniakea.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

магнитните цикли и слънчевите изригванияРазгадаха тайната на слънчевите магнитни цикли

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg