Остров Сокотра – отправен мираж за Оман и Судан

0

С избухване войната в Йемен посещението на остров Сокотра от 2014 г. става почти невъзможно. Островът е йеменска територия и макар на него да не се водят каквито и да е били военни действия, той остава изолиран от света, поради прекъсване на транспорта към него.

Съвсем случайно през септември миналата година мой приятел от Канада ми даде координатите на мъж от Великобритания, който е наел кораб, за около 100 човека и който се захваща с трудната процедура по изкарване на всички необходими документи за посещение на Сокотра. И до този момент не мога да си представя колко труд и средства са вложени за това наистина много трудно начинание.

Идеята беше с кораба през нощта да стигнем от пристанището на Оман, неголям порт до границата с Йемен, до така бленувания и сънуван остров Сокотра.

СокотраНачалото на март 2018 г. всички необходими разрешителни, визи са изкарани и 70-те предполагащи се да пътуваме за там бяхме помолени да съберем каквито и да е учебни пособия, материали за училищата в Сокотра, където децата в буквалния смисъл са оставени без каквото и да е необходимо. С пълна жар напълних чанта с тетрадки, учебници, моливчета, кутия с елки, карти и багажът ми бе готов.

Точно седмица преди паметното ми заминаване към Оман, където бях си предвидила седмица да разгледам и да се присъединя към групата ми за Сокотра, получихме имейл от организатора, от който всички така се страхувахме. Освен че Сокотра географски винаги е била далечно, изолирано място, в момента там текат процеси, за които нито се пише публично, нито пък ЮНЕСКО, под която защита е уж островът, взема каквито и да е мерки.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) от доста време хранят интерес към локацията на Сокотра и съвсем неофициално циркулират слуховете, че целта им е да сложат ръка на това парче земя, макар и суверенна територия на Йемен и в наши дни може да станем свидетели как суверенна държава за нощ сменя собствеността си и от йеменска, попада в ръцете на ОАЕ, а може би и на Саудитска Арабия, която също има апетит към мястото. Тази новина обаче си остава далеч от пресата и новините по света.

Дали случайно или не, губернаторът на Сокотра е починал при твърде странни обстоятелства. Това означава, че сигурността ни не може да бъде гарантирана и от Сокотра отказват акостирането на кораба ни. За подобен развой организаторът няма план „Б“, предлага да ни върне парите или за тези с най-голямо търпение, страст към пътешествия, да запази места за октомври, когато ако обстановката на Острова предполага, отново да направим опит да тръгнем. А през цялото време

страховете за Сокотра идваха от предполагаема пиратска атака на кораба ни. Водите там като цяло до скоро са били средище на сомалийските пирати. Корабът ни се предполагаше да разполага с 12 въоръжени до зъби командоси, които да отговарят за нашата сигурност.

Купен билет Лондон – Оман, купена скъпоструваща виза за Оман, невероятно голямо желание за пътуване, ме остави пред дилемата или да си сменя самолетния билет за Оман, или да го ползвам с някаква промяна от първоначалния ми план, който бе около седмица Оман и 8 дена Сокотра.

ОманГледайки картата на региона, погледът ми се заковава на малко посещаваната страна Судан, разтрисана от какви ли не конфликти, външна изолация, но пък с толкова богата история. Изникна друг проблем. В Европа следващата седмица предстоеше Великден, много почивни дни и неясно дали за толкова кратък срок ще успея да се сдобия със суданска виза. С помощта на Организатора за Сокотра, разполагам с писмо-покана за Судан и за минути си купувам самолетен билет Мускат – Картум (Судан). Последният работен ден на март и на път към летище Хийтроу, откъдето трябва да започне пътешествието ми към много малко позната страна Оман. Единствена страна, започваща с буквата О.

Оман

Честно казано, почти нищо не знам за тази страна, никога не съм имала какъвто и да е било интерес към нея или очаквания. В момента, когато реших, че ще отделя няколко дена за Оман, се захванах да прочета и да науча повече, за да си организирам интересно престоя там. В случай, че нищо не знаете за дадено място, помага да отворите сайта на някоя туристическа фирма и да разгледате маршрутите, които тя предлага.

Оман

Търсейки оманска такава, общо взето намерих една-единствена в интернет, базирана в Мускат и включваща индивидуални пътувания из цялата страна. След кратка кореспонденция планът ми беше уточнен. Четейки информация за Оман, все повече се обърквах и дори не ми се вярваше на това, което чета. Страна, затворена за туристи почти до 80-те години на миналия век, бавно отваряща се за света. Богата на природни залежи, флора, фауна и най-учудващото за мен – невероятна социална политика към поданиците си.

Територия колкото Германия, с население едва няколко милиона. Влагаща големи средства в образованието на населението си. И чета и чак не ми се вярва – страна, в която затворите са празни, поради липса на престъпления!

ОманРай за интересуващи се от пернати и дом на около 19 вида делфини. Дори не съм подозирала, че съществуват толкова много видове от тези умни същества.

Дом на четирите от общо 5 познати вида, големи морски костенурки, връщайки се в Оман да оставят живот.

И много, много скъпа държава. За 10 британски паунда ще получите около 4 омански риала, с които общо взето ще пиете 2 кафета.

Ранен обяд е. Кацнала съм вече в столицата на Султанство Оман. Летището е чисто ново. Открито седмица преди кракът ми да стъпи на него. С такси и към хотела, който съм си запазила, който може би не е в най-желаната част на Мускат, но общо взето единственото, което мога да си позволя, без да изпадам във финансови проблеми. Първото ми впечатление от Мускат е, че всичко е много чисто, хората са много дружелюбни и отзивчиви.

ОманБърз душ и на път към пристанището, където съм се включила в разходка 3 часа с традиционна Оманска лодка из залива на Мускат – град, който на крак няма как да разгледате.

Мускат е заобиколен от драматични скали и ерозирали планини, граничещи с морето, гледката наистина е впечатляваща.

А оманците били известни мореплаватели.

Притежавали някога остров Занзибар, днес част от Танзания.

Разходката е приятна и освен група туристи като мен, забелязвам голямо местно семейство. Мъжете традиционно са облечени в бяло, а жените им – в черно. Посещавайки дни по-късно националния музей на Оман, научвам много интересни неща за носиите им, накитите и обичаите.

На пръв поглед е само това унифициране на бяло и черно.

ОманЧовек ако познава традициите им, ще може да открива в уж семплото за един европеец оманско облекло, десетки нюанси.

Залезът е прекрасен и Оман ме очарова от ден първи. Вторият ми ден е подчинен с кулминация, наблюдение на излизане големите костенурки от морето и даващи живот.

Eето и продължението:

Оман – величествена природа, гигантски костенурки и волни магарета

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg