Оман – величествена природа, гигантски костенурки и волни магарета

0

Продължение на статията

СокотраОстров Сокотра – отправен мираж за Оман и Судан

 

Пътувам около 300 километра до безлюден плаж, така любим на големите гиганти, както галено ги наричат и забелязвам чистотата, която навсякъде цари – стотиците километра плажна незастроена ивица, която ще остане така поне докато султанът е жив. Идеята му е, опазване на природната среда и нейните обитатели.

Оман

Къмпингуване е разрешено на определени места по брега и ако туристи не виждам, то забелязвам доста магарета да се мотаят наоколо. Шофорът-ексурзовод, който съм си наела, ми обяснява, че магаретата в Оман имат много щастлив живот, живеейки диви и свободни. Никой не ги търсел за работа или евентуално да се гощава с тях.

Оман

Спираме на почивка за обяд в много красив и спокоен град на брега на морето и по някакви причини ми създава усещане, като да съм в Несебър преди много години.

Оманската храна бих казала, че е доста семпла, но за сметка на това много вкусна. Основно се консумира риба, от която районът изобилства и изненада, изненада – пържени тиквички. Оманците обичат кафе и кафето от заран до късна вечер присъства на трапезата им.

ОманНещото, което много ме впечатлява в този ден е огромното „ценоте“ или дупката, както го наричат (на снимката). Природно образувание, формирало се милиони години, което е най-разпространено из полуостров Юкатан в Мексико. Не съм подозирала, че в Оман има, а още по-малко, че там се намира и една от най-големите пещери в света, която обаче, за съжаление, може да се достигне само ако разполагате със сериозни алпинистки умения.

Наблюдение на големите костенурки става само с предварително записване и максимум от около 60 човека, които могат да присъстват на нощ. В средата на нищото има малък хотел, отстоящ на около 20 минути пеша от напълно безлюден и див плаж, където нощем големите същества излизат на брега.

Не съм в силния сезон, времето е много ветровито, но въпреки всичко имам късмета да видя цели три да излязат на брега от разбунтувалото се море и дадат нов живот.

Оман

Гостите, дошли да наблюдават зараждането на нов живот са посрещани от водачи и специалисти, които се занимават с наблюдението на големите костенурки и тяхното съхранение. Разходката по плажа с интересна беседа продължава няколко часа, за които се предполага големите същества да излязат от морето, изкопаят не една, а две дупки (едната била за заблуда на пясъчните котки, които се навъртат из околността и която среща е почти невъзможна). Много потайни и срамежливи същества били костенурките. И след снасянето, големите гиганти бавно се отправят към водата, а с късмет и според температурата на въздуха оставят след себе си живот. Никога не съм знаела, че

полът на едно от тези същества зависи от температурата на въздуха. 29 градуса ще донесе момиченце – костенурка, а само градус надолу – момченце.

Природата е наистина най-голямата сила и никой не може да обясни как, обикаляйки по цял свят морета и океани, в крайна сметка костенурките винаги се връщат да дадат живот само на плажа, където те са били родени.

Оман

Наблюдаваме раждането на нов живот, магичните сини сияния, които излизат от пясъка при движение на големите същества и не ми иска този специален момент да свършва. Невероятен късмет изкарваме да станем свидетели на раждането на нов живот. Малкото с бързи стъпки е намерило водата и ако оцелее след много години, ще се върне на това същото място да даде живот.

Оман освен с чистото си море, корали и какви ли не шарени рибки, е известен и с планините си. Най-високата планина в региона се намира именно там и е над цели 3 000 метра.

Но и това не е всичко. Времето е изваяло т.н. Голям каньон, който е истинска атракция и деня, в който го посещавам има дори група от още 10 туристи.

Оман

Нещото, което обаче за мен ще остане незабравимо от посещението ми в Оман, е древното село – Мисфат. Сгушено в планините на Оман, отскоро под закрилата на ЮНЕСКО, наричано шеговито Манхатън на Древния Изток. Огромни къщи, построени от кал, гордо вирнали се на цели 4-5 етажа, а строени преди векове. За подобни строежи бях чувала, че съществуват в Йемен. Дори съм имала щастието да видя подобно нещо в Тибет, ето защо наличието им в Оман много силно ме изненада.

Цяло немалко село, построено върху здрави, каменни основи, стени от печена кал и палмови покриви.

ОманМалко следобед, сам-сама в древните постройки, тъжно оставени на разрухата на времето. Буквално се чувствам като Индиана Джоунс да се качвам из изпорутените къщи, които са имали много интересна вътрешна подредба. Качена на покрива на една от тях, погледът ми стига далече и си мисля кой ли някога е живял в тези огромни палати, сега станали склад на всевъзможни боклуци.

Едно от най-хубавите ми изживявания в Оман: аз, селото и неподвластното на никого време, пред което човекът е безсилен.

Съвсем случайно чух, че Холивуд през 2016 година е направил филм, сниман в Мисфат. Мястото е наистина много подходящо за тема духове и свръхествествено – „Personal Shopper“ с участието на Kristen Stewart.

Ако костенурки, диви плажове, красиви планини не са ви влюбили още в Оман, то там се намира и най-високият пясъчен дюн. Оманската пустиня е червена и по неясни за мен причини, отивам много неподготвена в нея.

ОманСлизайки от колата за снимки, краката ми обути в джапанки, буквално изгарят за секунди и бързо се скривам в прохладата на джипа.

Почивам за кратко при местните бедуини, които ме гощават с хубаво кафе и фурми и се мразя, че в мен не са ми големите туристически обувки, с които важно ще обикалям дни по-късно Суданската пустиня.

Времето ми в Оман е към своя край. Видяла съм голяма част от страната, впечетлена съм от чистотата, добротата на хората, модерните сгради, които никнат в Мускат и най-вече разказите за султана на Оман.

Човек като че ли роден в бъдещето. Мъдро управляващ вече много години, залагащ на мира в региона, опазването на природата, благоденствието на народа си.

Късен следобед, летя към точка на света, която е позната с неспирните си вътрешни конфликти, бедност, корупция, болести, непозната древна история, а наскоро и с разделянето си на две страни – Судан и Южен Судан.

Насладете се и на трета част от този увлекателен пътепис:

СуданСудан – древен, колоритен, опасен

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg