Ледени пещери – още едно чудо на природата

0

Ледените пещери са едни от най-красивите природни образувания. Знаете ли, че най-голямата подобна красива подземна находка в Китай има формата на боулинг топка, а нейната дължина е 85 метра? Ледената структура се намира в планините на провинция Шанси. Дебели слоеве лед покриват подовете и стените на тази пещера, а чудни образувания, наподобяващи сталактити, сталагмити и сталактони създават чувството, че сякаш си в Леденото кралство. Името на тази красива пещера е Нингву. Тя остава и през лятото непокътната, въпреки че температурата навън е доста висока. В Централна Азия, Северна Америка и континентална Европа има подобни пещери от лед. В тях зимата е целогодишна. Местата, на които може и вие да ги посетите са в Русия, Аляска и Исландия, където цяла година температурите се запазват ниски.

Най-голямата ледена пещера в света се нарича Eisriesenwelt. Тя се намира на около 40 км на юг от австрийския град Залцбург. Това чудо на природата е дълго повече от 42 километра.

Любопитен факт е, че ледените пещери съществуват на места, където климатът е по-топъл.

Тези места са придобили известност като „студени капани“. Имат стратегически разположени отвори, които допускат леденият въздух да влиза през зимата, но не позволяват на топлия да нахлуе през лятото.

ледени пещери

Плътният студен въздух през зимата измества по-топлия, като се утаява в пещерата. Така топлият въздух се издига и излиза от подземното природно чудо. На мястото си остава въздухът на ледената пещера през лятото, защото топлият въздух не може да влезе от повърхността, тъй като е по-лек.

Самият лед има буферна функция. Той помага да се задържи постоянна температурата в пещерата. Случи ли се да проникне топъл въздух, той се охлажда доста преди да успее да доведе до затопляне във вътрешността ѝ.

Зимно време е нужно планините да бъдат покрити с достатъчно дебела покривка, а през топлия сезон температурата да бъде достатъчно висока, за да се стопи снегът, но без значително затопляне на въздуха, който влиза в пещерите.

Необходим е и прецизен баланс между тези всички фактори за образуването и поддържането на една ледена пещера.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg