Северна и Южна Корея слагат край на 65-годишната война

0

КНДР и Южна Корея се договориха да обявят края на Корейската война тази година. Севернокорейската агенция КЦТА разпространи текста на Декларацията от граничното селище Панминчжон след вчерашната среща на върха между южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

В текста на документа, публикуван вчера от Южна Корея, се казва, че Северът и Югът се канят да подпишат мирен договор, но не беше спомената набелязана дата.

„КНДР и Южна Корея ще обявят край на примирието, продължаващо от 1953 г., за да бъде трансформирано то в мирен договор. За тази цел Северна Корея, Южна Корея и САЩ ще работят за тристранна или четиристранна среща на върха (с участието на Китай) за създаване на система на траен мир.“

КЦТА отбелязва, че двете страни ще следват общата цел за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров. След вчерашната среща на върха Ким Чен-ун не направи изявление, отнасящо се до отказа от ядрената програма. Освен това изразът „пълно премахване на ядрените оръжия“ обикновено не се споменава в централните севернокорейски медии.

Корея

На 27 април в Панминчжон се състоя историческата среща между лидерите на двете Кореи – първа от повече от десет години. Преди началото им южнокорейският президент по покана на Ким Чен-ун прекрачи демаркационната линия. По този начин извърши „блиц визита“ в КНДР, продължила по-малко от минута. Ким Чен-ун също прекрачи границата и така стана първият севернокорейски лидер, посетил територията на Южна Корея след 1953 г. След преговорите лидерите на двете страни подписаха съвместната „Декларация от Панминчжон за мир, процъфтяване и обединение на Корейския полуостров“.

КЦТА също така окачестви вчерашната среща на върха като „нов крайъгълен камък“ в постигането на общ просперитет и преломен момент за Корейския полуостров. В съобщението на националната агенция се споменава като цел пълното премахване на ядрените оръжия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg