Кристално чисти плажове – ето причината да ги има!

0

Кога, ако не в средата на лятото, темата за чистите плажове ни вълнува най-много! Избирайки своята дестинация за лятната ни почивка, така жадувана и чакана цяла година, поглеждаме картата на… България, Европа или на света, с надеждата, че погледът ни ще бъде привлечен от откъсната от цивилизацията или поне полудива все още неоткрита от тълпата туристически агенции и финансово достъпна географска точка. Колкото по-чиста, откъсната от цивилизацията и спокойна, толкова по-добре – рай за уморените ни градски души.

Повечето от Вас вероятно многократно са били на почивка на брега на море, а при по-голям късмет и на океан. Ако сте посетили вече различни места и плажове, най-вероятно сте забелязали, че на един плаж водата може да бъде кристално чиста, докато на други, дори и да е близък, цветът на водата е клонял дори към сиво. Питали ли сте се каква може да бъде причината за това? Ето го и отговорът, който както се оказва, изобщо не е толкова лесен!

плажове

На първо място трябва да се отбележи, че чистотата на водата покрай плажовете няма нищо общо със самата чистота на самия плаж, както много хора си мислят. Главната роля за кристално чистите води играят няколко фактора – от въртенето на планетата ни до състава на водата.

Водата в океаните по целия свят се движи от запад на изток. Това движение е свързано с въртенето на Земята и предизвиква явление, наречено „флотация на дълбоките води”. По някои крайбрежия топлата повърхностна вода се изтласква в посока към центъра на океана и до брега достига водата, която идва от дълбините. Тя е далеч по-студена и по-малко прозрачна от топлите повърхностни води.

плажове

В Тихия океан се проявява предимно негативният ефект от въртенето на Земята. Под негово действие водата покрай повечето брегове прилича на сива течност. Въпреки това, места като Бахамските острови и Доминиканската република може да се похвалят с кристално чиста вода. Всичко това е благодарение на гъстите коралови рифове. Те поемат част от енергията, която носят със себе си вълните, така че до брега достигат доста по-спокойни и леки вълни.

Въпреки това има места, където вълните са доста големи, а водата остава кристално прозрачна. В този случай, роля играе съвсем различен фактор – а именно обитателите на тези води. Когато водата има сив цвят, обикновено е богата на различни видове минерали, за разлика от кристално чистата вода. Всичко това се дължи на организмите, които живеят там. Сред тях трябва да се отбележат фитопланктонът (водорасли) и зоопланктонът (медузи и други мигриращи морски животни).

световна карта и плажовеНе на последно място важен фактор за чистотата на водите е седиментацията (това е процесът на потъване на твърдо тяло в течност). Малките частици, като например пясък или кал, са повличани от вълните и захвърляни във водата. Там се смесват с нея и в продължение на дълго време могат да се задържат на повърхността й. Утайки от този вид могат да бъдат не само от пясък. Също така могат да включват и по-тежки елементи, като парчета от мъртви корали и миди.

А сега е време да насочите погледа си към картата, може и тази в интернет. И ако все още нямате лятна отпуска, или пък финансите не стигат, то поне

може да помечтаете за кристално чисти плажове и райски изгреви и залези.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg