Coral Castle – мегалитна загадка в сърцето на Флорида, неразгадана и до днес

2

Coral Castle (Кораловият замък) е една от най-големите загадки, неразгадана и до днес, която дреме не къде да е, а в сърцето на Флорида! Почти не е за вярване, защото по традиция загадките от древността, в повечето случаи се намират на доста труднодостъпни места в наши дни, а световноизвестният Miami Beach отстои на малко повече от час от мястото, за което сега ще Ви разкажа.

И за да бъде още по-мистично, загадката е нова – строена през XX век, с ясно изразени техники, които са били използвани в миналото при строежа на Пирамидите в Гиза и загадъчните изоставени градове на Маите.

Флорида в представите на всеки, а и в моите се свързва с отлично време за плаж, забава до зори, лъскави хора и вещи. Ала в сянка остава

чудният каменен строеж Coral Castle, издигнат в името на любовта, който си съперничи по изразени чувства в него само с известния Тадж Махал в Индия.

Любовта е красива, носеща влюбените из облаците, кара ги да творят най-прекрасните оди, но обикновено кармата им е разрушителна, ако е последвана от нещастен край. Не такъв е бил обаче случаят с оставеното ни за поколения във Флорида.

coral castle

26 годишният младеж Едуард Лийдскалнин едва ли и е сънувал, че в деня на сватбата си ще бъде изоставен от малката си изгора, врекла му се часове преди това във вечна любов.
Нещастният човек, роден през 1887 година в Рига, сдържал сълзите си и явно е бил много мъдър, за да хване първия параход и да озове се далече от родната си Латвия и от непредвидимата жена.

Произлизащ от бедно семейство на каменоделци, едва завършил четвърто отделение, смелият младеж след кратки търсения тук-там , се установил в Страната на неограничените възможности. Предполагам, че 20-те години на миналия век това е бил изключително точен израз – Страната на Неограничените възможности. И започнал чудната си работа, винаги през нощта и в пълна секретност.

Бавно в двора му започнали да изникват мегалитни структури. Мълвата плъзнала и от него дори американското правителство се заинтересувало, но както те, така и никой до ден-днешен не е разкрил тайната, отнесена в гроба на дребния мъж, какъвто бил Ед. Времето минавало, а броят на монолитите растял и нова беда сполетяла напуснатия в сватбения си ден младоженец.

Туберкулозата така яко го пипнала, че вместо да вземе да легне да мре, както се случвало в онези години, Ед се качил на трактора си и започнал бавното пренасяне на тежащите тонове произведения, създадени от него.

Отново, както и по-късно всички съседи ще свидетелстват, от City of Florida произведенията пътували на близо 20 мили, за да стигат окончателната си дестинация, където могат да се видят и днес – Homestead, Florida.

coral castle

Видени са да пътуват, натоварени на платформа на трактора му, но никой и никога не видял как са били натоварени и разтоварени. Разположени в новия си двор, строителят им вместо да се гътне от зловещата болест, изведнъж се излекувал напълно, а строежите в късните доби продължили. Започнали да се появяват нови монументи от комплекса му, посветен на сладката му 16-годишна любима.

За момента науката по никакъв начин не може да обясни, освен с физическа (човешка) намеса строежа на Пирамидите и подобните мегалитни строежи по света, какъвто е и Coral Castle.

Конвенционалната наука тръби, че участие са взели много хора, много робски труд, но дребният, близо метър и половина емигрант от Латвия, е доказателство, че нещо съвсем друго се крие в подобни свръх строежи – техника, знания, умения, които той е твърдял, че са наследени от древните.

Първата му работа, местейки се в Homestead, Florida, била да съгради висока ограда от блокове, тежащи тонове и да продължи нощната си дейност под звездите. Средното тегло на ползваните от него блокове за направата и на къщата си, превишават средното тегло на блок, използван за построяването на Голямата пирамида в Кайро. Съседи твърдят, че нощем са чували непознат за тях език (кой знае, може да е баел на камъните на латвийски) и прехвърчащи в мрака каменни маси!

Както повечето експерти в изучаване на древното, така и Richard Clark, писател и ентусиаст в неизвестното, завещано ни от древните, смята, че съседите са били свидетели на левитация в действие.

Левитация, подробно описана в древните книги, но като че ли от незапомнени времена никога не видяна на живо от който и да е хроникьор. И за да стане още по-завъртяна цялата мистерия и мистериозното оздравяване на Ед от туберкулоза, Richard Clark смята, че освен левитация, майсторът на камъка е познавал много добре и законите на магнетизма, което пък последният никога не е отричал.

Всички, които се интересуват от загадки и разположение на древните най-важни монументи от незапомнени времена по света знаят, че са построени по изключително прецизни и неслучайни точки по Земята.

Явно и Ед – майсторът на камъка, съградил невероятния комплекс в името на отхвърлената му любов, също много добре е знаел, откъде точно минават енергийните меридиани по Земята, толкова важни за строителите от древността.

coral castle

 

Близкият до края на живота приятел на Ед Орвал Ървин – човек с техническо образование и защитаващ познатите нам закони на физиката и механиката, в един момент също се отказал от традиционното обяснение за строежа на Coral Castle. Ървин започва да твърди, че сътвореното е дело на непознати нам енергии и методи.

Самият Орвал накрая стигнал до заключението, че монументите са изместени на сегашното им местоположение, защото енергийните полета в първоначалната точка на строеж са се изместили и просто е било и съвпадение, че тогава Ед се разболява. За да се спаси, той и камъните се местят леко в ляво, вдясно, според енергиите на майката Земя. Та накрая стигаме до извода – нещо сбъркано има в калкулацията днес по учебниците как точно е построена Голямата пирамида в Гиза.

Малкият на ръст Ед доказва, че нито роби, или хора на добра воля е нужно да вдигат като изоглавени тонове камък. По неговия способ, който не знаем точно какъв е бил, с неговата скорост на работа, би излязло, че и сам е могъл да построи Голямата пирамида в Кайро за около 100 години. Забележете, сам по неговите способи, които е ползвал и които в крайна сметка никой не е разгадал до ден днешен. И май отново си мисля, единственият човек, който публично да твърди, че знае как са построени Пирамидите.

На гости съм на прекрасната ми братовчедка и леля в Маями и какво по-нормално от това, да ги замоля да отидем до Coral Castle. Братовчедка ми е красива, млада жена, вярваща в истинската любов и с пълен екстаз изпълнява молбата ми да се разходим до там от прекрасното място, където живее на самия плаж в Маями. Купила си е предната седмица нова кола, което си е типично маямско – всичко да се сменя, обогатява с по-висок клас и сутринта преди Бъдни вечер сме тръгнали на път. Не мина много, откакто тръгнахме от тях и вече сме успели да се загубим на една магистрала. Е, ядоса се братовчедка ми, ама това ни е семейна черта – да сме люти, когато се разгневим и след инструкции от къщата, откъдето идеше чистак новото ѝ бебе Мерцедес, стигнахме желаната дестинация.

Miami

Има опасност, както човек се е засилил, да подмине Замъка, който нито е точно замък, нито пък е изграден от корали, нито пък мястото му е обозначено с повече от малка табелка. Ако сте разсеяни, като мен и братовчедка ми, загубването Ви е в кърпа вързано.

Ранна утрин е, а едни от първите посетители сме ние. Цена за билет – около 15 долара на човек. Ако имате търпението и склонността да слушате измислици, на всеки кръгъл час напълно непросветени дълбоко с работата на строителя на това уникално място екскурзоводи ще ви замаят главата с измислици-премислици. Братовчедка ми е много сериозна дама, вярваща и добре познаваща точните науки, за което има и отлична диплома. Тя е първа, още влизайки през магическата врата, тежаща 9 тона и отваряща се само с докосване с пръст (Колю Фичето със сигурност е черпел знания за строежите си от източника на Ед) да сподели, че чувства нещо много необикновено и силно. Мълча в този момент, защото и аз не съм си го представяла така, от всичко, което съм чела.

Не с умисъл, но слушаме тирадите на екскурзовода, който води група от свръх тегла на обекта и двете се кикотим. Обясненията граничеха с такива като за олигофрени в пети клас. Групата и досадният бърборко се разкарват и общо взето оставаме двете. Разхождаме се и гледаме в захлас. Ед е построил цял дом за избягалата от него любима. Къщата-дворец, където той е живял до края на дните си и където са изложени инструментите му за работа. Многотонно представяне от камък на Слънчевата системата. И е интересно на какво точно набляга – Луна, Марс, Юпитер, Сатурн. И огромен мегалит, тежащ 22 тона – Обелиск, напълно кореспондиращ с производните си Обелиски тук-там по света.

Ако едва в наши дни учените заговориха, почти официално, че някога е имало явно живот на Марс, останки от него по Червената планета, то, както се казва, в тези часове на човешката история разбираме обосновано, че нищо чудно от водните Луни на огромните планети да се е зародил изобщо животът в Слънчевата система и да се е пренесъл на Земята милиарди години по-късно от вече напреднала цивилизация, строила и тук какво ли не. Отговорът на Ед как е съградил всичко винаги е бил един и същ: „Много лесно, ако се предполага да знаете!“ Защо сега не знаем, аз не мога и не се наемам да гадая!

Разхождаме се с красивата ми братовчедка из загадъчния комплекс, правим снимки и на глас се питаме, би ли било щастливо едно момиче на 16 години, като избягалата сватбарка, на място като това. Място, извън нашите представи за нормален дом, ако приемем, че има някаква дефиниция, категоризираща какво е нормален дом.

Лигавим се с братовчедката, правейки си снимки от всички кътчета, които Ед е създал, ако е имал семейство, а това е била най-голямата му мечта.

Огромна каменна маса, 25 малки столчета, други по-големи, вана за децата и спираме пред най-голямото каменно сърце за момента, сътворено от човек (на снимката долу). Екскурзоводът отново се е появил с нова група и чуваме: „Най-голямото Валънтайн каменно сърце, с желанието на Ед в него винаги да има живи цветя.“ И на същия този 24.12.2013 г., когато ние бяхме там, в сърцето никнеха цветя и продължаваха любовта на Ед.

coral castle

С братовчедка ми бяхме изпаднали в някаква безтегловност, която била регистрирана в Coral Castle технически с подходящите уреди за това, но нашата безтегловност е различна.
Отдадени сме на мига! Щастието, хубавата енергия, която струи от това място и усещане, че не ни се тръгва от тук. Ед увековечил любовта си в камък. Billy Idol възпял любимата на Ед. С нежелание напускаме комплекса, купуваме си малки сувенирчета от там и бъбрим екзалтирано кой ще нашият Ед и как ще увековечи любовта си към нас!

 

Няма и за час път, без загубвания на връщане, и отново сме на плажа в Маями и от нас двете зависи и лежи на плещите ни да сбъднем коледната американска мечта под формата на добре изпечена, дълго се пекла крехка пуйчица.

Заедно с братовчедка ми мечтаем, когато и да е, без да сме бегълки, нашите любови да ни увековечат с нещо от ранга на Coral Castle. Двете сме принцеси и заслужаваме замъци! Дали от камък, думи, перо, или просто едно сърце, което тупти само и единствено за нас.

Честит Свети Валентин на всички! Никога не спирайте да търсите любовта и бягате от нея, когато почувствате, че не е за вас!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!2 коментара

Коментирай в Delo.bg