От Месни заговезни започва Великденският пост

1

Днес е Неделя Месопусна. Празникът е наричан още Месни заговезни. Това е денят, в който за последен път до Възкресение Христово е позволено да се яде месо. От днес започва реално и най-дългият и строг пост през годината – Великденският. Той трае осем седмици.

неделя месопуснаНародните обичаи повеляват на Месни Заговезни младите да посещават родителите на булката и кръстниците си. Прието е, че трябва да носят обреден хляб, вино и варена кокошка. Вечерта цялото семейство се събира на масата. В различните региони менюто е различно. Освен варена кокошка има традиции на много места да се сервира капама, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с месо.

Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница. Тя е подготовка за Великия пост. През нея са позволени млечните продукти – мляко, кашкавал, сирене, кашкавал, масло и яйца.

Това е и последната седмица, в която са позволени венчавките чак до Светлата седмица след Възкресение Христово.

Постът е въздържание не само от определени храни. Смисълът на православния пост е да се пречистим духовно, като поискаме прошка за своите прегрешения и дадем такава на ближните си. Постът е специфична настройка на мисленето, духовно очистване от земните блага и страсти. Без духовния пост, хранителният се обезсмисля.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. читател на

    Великденският пост започва след Сирни заговезни, който е следващата неделя, а след Месни заговезни се спира месото, от животинските продукти може да се яде мляко, яйца и риба до Сирни заговезни.

Коментирай в Delo.bg