Васил Михайлов: Отказвам да получа наградата „Икар“, актьор се става след поне 50 роли

0

Големият български актьор Васил Михайлов отказа да получи престижната награда „Икар“ (българският аналог на „Оскар“-ите) за изключителен принос към българския театър.

Васил Михайлов е един от учредителите на Фондация „Аскеер“. Тя връчва алтернативните на „Икар“ театрални награди „Аскеер“.

Ето какво заяви актьорът, изиграл капитан Петко войвода пред водещия Александър Райчев в ефира на сутрешния блок „Нашият ден” на програма „Христо Ботев” на БНР:

„Аз съм много възрастен вече, през април ще направя 80 години. С моя опит, с моите успехи, с моите грешки, които сигурно са много, съм си извоювал привилегията да отказвам приятелства, да отказвам роли, а това не става лесно… и да отказвам награди. Аз имам много награди вече, отказал съм три филма в последните години.

Няма да взема тази награда, защото аз отдавна не съм член на Съюза на артистите в България (САБ).

В моя театър (Театърът на Българската армия – бел. ред.), на който съм член вече 50 години няма такава организация. Аз участвах в създаването на двата закона – за договорните системи и за сродните права на актьорите и 15 години бях в ръководството на „Артистаутор“ и съм се откъснал. Искам да призная една вина. Когато бях във Великото народно събрание, аз, Тодор Колев, Вили Цанков и други бяхме създали Закон за театъра, който дори успяхме да раздадем по банките на депутатите, но тогава министърът Димо Димов и тогавашният председател на САБ не харесаха закона, защото законът игнорираше и министерството, и съюза. Аз затова съм виновен, защото много харесвам промените, реформите – много, но

реформи без закон не се правят, за това трябва да се носи отговорност.

Това е моят скромен протест срещу всичко онова, което става и не става в театъра. Последните години има голяма криза в така наречените творчески съюзи, аз членувам в Съюза на кинодейците, където също има проблеми. Защо младите хора не ходят да играят в театрите в провинцията? Защо? Става се актьор, когато изиграеш поне 50 роли!“

44-та церемония по връчването на наградите „Икар” ще се състои на 27 март 2018 г. (Международният ден на театъра) в Народния театър „Иван Вазов“. Номинациите са в 17 категории, сред които за: дебют, водеща мъжка и женска роля, режисура, сценография, авторска музика, куклен спектакъл, златен глас, вариететно изкуство и др.

Актьор Иван Иванов е сред специалните призьори. На него ще му бъде присъдена Награда за чест и достойнство на САБ.

През 2014 г. Ивайло Христов пък отказа приза „Аскеер“ за ролята му в постановката „Самотният Запад“. Преди четири години неговият жест отново бе форма на протест. Тогава Христов се обяви срещу държавната политика в областта на културата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg