Босонога из Пушкар – градът на бог Брахма

0

Трябваше да съм във Варанаси, но пътят ме отведе в Пушкар. Свещеният Пушкар! Вторият град считан за такъв, след Варанаси, който ме посрещна по залез – шумен, цветен и все още горещ. Това е единственият град, в който има храм на върховния индуски бог Брахма –  бог на сътворението, създател на Космоса и част от божествената троица, заедно с Вишну  – богът на съхранението на света и Вселената, и Шива – богът на сътворяващата и разрушаващата сила.

Пушкар

Според преданията, бог Брахма летял със своя лебед над Пушкар, търсейки място, където да извърши свещения огнен ритуал за пречистване и жертвоприношение. Три листа от неговия лотос паднали на земята и образували там три езера: голямото езеро, средното езеро и най-малкото езеро – по едно за всеки от тримата главни богове: Шива, Брахма и Вишну. Мястото около езерата богът на сътворението на Вселената нарекъл Пушкар, което означава син лотосов цвят.

Пушкар

Настанявам се след дългия път от Джайпур в хотела и каква радост е, когато откривам, че верандата ми гледа към свещеното езеро Пушкарa, създадено от сълзите на Шива, както разказват легендите и където е разпръснат прахът на Ганди. Стаята ми е смесица от стилове и ме връща сто години назад във времето. От снимките по стената ме гледат сериозни, мустакати махараджи, няма никакви женски образи, единствено красиво изрисувани пауни – може би за компенсация.

Пушкар

Първото нещо, което предприемам е да се разходя с камила из пясъчните дюни. Нашият водач е едно десет годишно момче – един малък мъж, който удивително ни води по пътя – мен и моите четирима спътници. След нас тичат деца, които пеят и свирят, в желанието си да ни впечатлят за някоя рупия. Някои от децата се качват в каруцата при нас. Аз съм им толкова любопитна заради бялата ми кожа, че пипат с интерес глезените ми. Разминаваме се със семейства, които се прибират на камили към домовете си, със самотни ездачи…

Пушкар

Така необичайна е тази атмосфера – тишината на пустинята Тар, внезапните появявания, сякаш от нищото на ездачи, усмивките, поздравите, желанието на хората да се снимат, но само с мъжете от компанията. Към мен и моята спътничка от уважение не поглеждат дори, докато не им предлагаме да си направим обща снимка и на лицата им грейват усмивки.

В Пушкар не се пуши, не се пие алкохол и не се консумират месни ястия, тъй като е свещен град.

За вечеря се задоволяваме с веганска, но много люта храна. Всевъзможните разновидности на хляб в Индия са така вкусни, че никога не би могъл да останеш гладен, дори и ако местната кухня не ти допада. Тук расте най-вкусното манго, което поддържа усещането ти за свежест, а пиенето на кокосово мляко утолява всяка жажда.

ИндияЕлена Такева: Индия очарова, вълнува и смущава

 

Събуждам се много рано, защото климатикът в стаята ми е шумен и студеният въздух е насочен точно върху леглото ми. Това прави почти невъзможен съня ми. Така на пресекулки спя с пуснат и изключен климатик, а стаята е гореща – разбирам по наниза от рози, с който ме закичиха при пристигане и само след час престой в стаята се хербаризира до неузнаваемост.

Пушкар

В седем сутринта заедно с Артуро се разхождаме из все още празните улици на Пушкар. Ранобудни търговци подреждат стоката по магазините си. Деца трошат огромни буци лед, за да бъде подготвен за сока, който ще продават.

 

Сокът представлява версия на смутито с ужасяващо зелен цвят, защото се пасира растение наподобяващо магданоз, но с по-едри листа. Продавачи на нанизи с цветя за церемонията, която се прави веднъж всеки месец, разпъват сергии и редят огромни купища от рози и непознати за мен оранжеви цветя.

Пушкар

Тази сутрин посещаваме храма на Бог Брахма (за съжаление много строго се съблюдава дали някой няма да се изкуши да направи снимки). До него се достига по множество мраморни стълби. Те ни отвеждат до порта с красив мраморен павилион, надвесен над дъговидната арка, в която е вписана вратата на портата. Храмът се състои от зала за молитви и главно светилище, над която се извися червена шикара, символ на лебеда на Брахма – Хамса. Всички стени във вътрешността на храма са покрити с монети, залепени по тях от поклонниците като дар за бога – сътворител на Вселената.

Пушкар

Във всяка една от ръцете си Брахма държи по една от книга на Ведите, показващи безкрайността на знанието, което трябва да се използва без егоистични цели за доброто на хората. Броеница, изобразява отмерването на времето, медитацията и силата на ума. Понякога той е рисуван с роза и съд за вода като тези два символа означават мъдрост и съзидание.

Бог Брахма седи върху лотос, представляващ безкрайната реалност и безкрайността на Вселената, а птицата, която язди, е лебед, символ на прозорливостта на интелекта и мистицизма на божественото.

Край брега на езерото Пушкара, при пълнолуние се извършва свещена церемония и ние имаме щастието да сме тук. Босите ни ходила едва издържат горещите стъпала. Сядаме на сянка и нашият водач – потомствен брамин ни дава инструкции какво следва.

Пушкар

Всеки от нас има персонална пуджа церемония. Това е свещен ритуал, който представлява отдаване на почит, молитва и уважение към определено божество, в случая Бог Брахма. С този ритуал се призовава чрез мантри и символично поднасяне на дарове – светлина, аромат, храна, дреха, цветя, сандалова паста и др.

Ритуалът Пуджа е духовно свързване между определеното божество и този, който го почита.

Пушкар

ПушкарХвърлям своите дарове в езерото Пушкара.

Благословена съм!

автор за delo.bg: Елена Такева

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg