Доналд Туск: Няма план „Б“- Балканите са част от Европа

0

Срещата на Върха на ЕС в София беше успех. Благодаря за чудесното гостоприемство, каза пред журналисти в София, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Той участва в обща пресконференция, част от Срещата на Върха на ЕС, която се провежда в НДК и е част от Българското европредседателство.

Потвърдихме европейската перспектива днес за целия регион на Западните Балкани. ЕС ще остане най-надеждния партньор на Западните Балкани, подчерта той. Няма план „Б“- Балканите са част от Европа, заяви той. Разширяването е политически феномен и съм убеден, че ще бъдем свидетели на определени проблеми и спорове, но тенденцията е ясна – всички днес говорихме за европейската перспектива на региона. Ние не предлагаме нещо нереалистично или бърза писта за присъединяване в ЕС, каза Туск. Съгласен съм с премиера Борисов, че трябва да оценим целия проблем за Западните Балкани в правилни пропорции, каза Доналд Туск по повод позицията на българския премиер, че населението на страните от Западните Балкани е общо колкото населението на Румъния, а БВП на всички страни е с размера на БВП на Словакия. Европа е достатъчно голяма и силна за да осинови и да приеме този проект с всички последствия, каза той. БВП и демографията на района не са големи ако го сравним с други части на Европа, но като стигнем до проблемите на човек от населението, те са доста повече от Германия и Франция взети заедно и затова трябва да внимаваме за своите обещания, каза Доналд Туск.

 

Програмата на приоритети от София е нова инициатива и се съгласихме да удвоим средствата за програмата „Еразъм Плюс“ за да могат повече млади хора да учат в Европа. Съгласихме се да намалим цените на роуминг и да облекчим инвестициите в региона, посочи Туск. Програмата за свързаност не е алтернатива на разширението, а начин за по-ефективно използване на времето за да не се чака присъединяването към ЕС, защото тези страни са интегрална част от Европа, посочи Туск. ЕС ще засили своята работа по иновациите и цифровата си програма. ЕС създава Съвет за иновации, който да бъде включен в следващата многогодишна рамка, допълни Доналд Туск.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg