Да се влюбиш в Андора

0

Андора е една миниатюрна точица на картата на Стария континент. За Кралство Андора, ако не сте си направили труда да разберете от часовете по география, трудно е да знаете повече. Е, аз като един отявлен фен на тази наука, знам за Андора още от първи клас. Тогава, средата на 80-те дядо ми ми беше купил джобен атлас на света, който и до днес пазя.

Да се влюбиш в Андора

Разхождайки се по страниците му и попивайки името, разположението и основните градове на всяка държава, се натъкнах на една микроскопична територия между „гигантите“ Франция и Испания. Андора! Княжество Андора е едва на 3 часа път с кола или автобус от перлата на Средиземно море Барселона.

 

В столичния град – Андора Ла Веля (буквално „Старата Андора“ на официалния в кралството каталунски език), живеят около 23 хиляди души (приблизително колкото родния ми Велинград). „Домът на долината“ е най-древната, най-високата и най-забележителната сграда в административната столица на Андора. Кулата е издигната като затвор през XIV в. Днес под нея се разполагат правителството и парламента на страната. Столицата Андора ла Веля е една от седемте общини в държавата-джудже.

 

В тази мъничка държава, която не е член на ЕС, няма данък върху доходите, няма ДДС. На тази площ от 468 кв. км. няма няма дори формална конституция, нито пък армия. Тук забележителностите са кът, освен един зелен и спокоен парк, река Валира и няколко скулптури (една от които на Салвадор Дали – „La noblesse du temps“, долу вдясно).

 

Всичко друго са величествени планини и една дълга пешеходна улица, която наподобява сбор от duty free магазините на поне 15 големи летища. Парфюмерия, аптека, магазин за безакцизни цигари и алкохол (роднина, милиционер 🙂 ) и така близо 2 километра! Именно Андора е мястото, където французи и испанци се запасяват с евтини папироси и алкохол и то по-евтини, отколкото в България, например.

Да се влюбиш в Андора

В Андора са най-вкусните сирена – местни и внос от съседните Франция и Испания.

Това, което прави впечатление е цената на горивата – досущ като в България, а хранителните стоки, вината и козметиката в бензиностанциите бяха по-евтини от тези в супермаркетите и магазинчетата в сърцето на Андора Ла Веля.

Да се влюбиш в Андора

Една приказна дестинация за спокоен летен отдих и солиден ски туризъм. Средната надморска височина в държавата-джудже е 1996 м, а на най-високия връх не му достигат някакви си 54 м, за да се назове трихилядник (в. Кома Педроса)! Столицата на една от 10-те държави-джуджета в Европа за мен е своеобразен микс като разположение и архитектура от Смолян, Банско и Велико Търново.

Да се влюбиш в Андора

Пътувате ли до Барселона, то задължително посетете Андора. И докато по източните средиземноморски плажове на Испания температурата в началото на есента е около 25 градуса, то в сгушената в прегръдката на Пиринеите Андора термометърът сочи 10 градуса. Ето защо, това е и мястото, в което е задължително да имате връхна дреха под ръка, особено на разходка в чудно красивите места над столичния град.

 

Отвисоко се разкриват спиращи дъха гледки! Как да не обикнеш малката Андора от първия досег с красотите й и да не поискаш да се върнеш някой ден за ново зареждане от невероятната планинска природа!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Barcelona, Tibidabo, БарселонаЗадължителните забележителности на Барселона

 

Коментирай с Facebook

коментара

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg