Да се влюбиш в Андора

0

Андора е една миниатюрна точица на картата на Стария континент. За Кралство Андора, ако не сте си направили труда да разберете от часовете по география, е трудно да знаете повече. Е, аз като един отявлен фен на тази наука знам за Андора още от първи клас. Тогава, в средата на 80-те, дядо ми ми беше купил джобен атлас на света, който и до днес пазя.

Да се влюбиш в Андора

Разхождайки се по страниците му и попивайки името, разположението и основните градове на всяка държава, се натъкнах на една микроскопична територия между „гигантите“ Франция и Испания. Андора! Княжество Андора е едва на 3 часа път с кола или автобус от перлата на Средиземно море – Барселона.

Първите сведения за Андора са от 803 г., но за година на основаването ѝ се приема 819 г.. Тогава било съставено „Писмото на свободата“. То давало независимост на скотовъдците, живеещи по долината на Валира и Ордино. През 1278 г. между епископа на Урхел (Испания) и граф Де Фуа (Франция) e постигнато споразумение – т.нар. Разделителен протокол за съвместно владение (кондоминиум) на Андора. Този статут продължава да е в сила и днес.

 

През 1866 г. е приета Конституцията на страната. В периода 1940 – 44 г. германските войски, по време на Втората световна война окупират държавата. През 1982 г. е избран първият министър-председател на Андора – О. Р. Рейг. Четири години по-късно е сформирано правителство (Изпълнителен съвет) с председател Ж. П. Соланс. През 1993 г. чрез референдум е одобрена нова конституция, установяваща парламентарно управление.

В столичния град – Андора Ла Веля (буквално „Старата Андора“ на официалния в кралството каталунски език), живеят около 23 хиляди души (приблизително колкото родния ми Велинград). „Домът на долината“ е най-древната, най-високата и най-забележителната сграда в административната столица на Андора. Кулата е издигната като затвор през XIV в. Днес под нея се разполагат правителството и парламента на страната. Столицата Андора ла Веля е една от седемте общини в държавата-джудже.

 

В тази мъничка страна (468 кв. км.), която не е член на ЕС, няма данък върху доходите, нито пък армия. Тук забележителностите са кът, освен един зелен и спокоен парк, река Валира и няколко скулптури (една от които на Салвадор Дали – „La noblesse du temps“, долу вдясно).

 

Всичко друго са величествени планини и една дълга пешеходна улица, която наподобява сбор от duty free магазините на поне 15 големи летища. Парфюмерия, аптека, магазин за безакцизни цигари и алкохол (роднина, милиционер 🙂 ) и така близо 2 километра! Именно Андора е мястото, където французи и испанци се запасяват с евтини папироси и алкохол и то по-евтини, отколкото в България, например.

Да се влюбиш в Андора

В Андора са най-вкусните сирена – местни и внос от съседните Франция и Испания.

Това, което прави впечатление е цената на горивата – досущ като в България, а хранителните стоки, вината и козметиката в бензиностанциите бяха по-евтини от тези в супермаркетите и магазинчетата в сърцето на Андора Ла Веля.

Да се влюбиш в Андора

Една приказна дестинация за спокоен летен отдих и солиден ски туризъм. Средната надморска височина е 1996 м, а на най-високия връх не му достигат някакви си 54 м, за да се назове трихилядник (в. Кома Педроса)! Столицата на една от 10-те държави-джуджета в Европа е своеобразен микс като разположение и архитектура от Смолян, Банско и Велико Търново.

Да се влюбиш в Андора

Пътувате ли до Барселона, то задължително посетете Андора. И докато по източните средиземноморски плажове на Испания температурата в началото на есента е около 25 градуса, то в сгушената в прегръдката на Пиренеите Андора термометърът сочи 10 градуса. Ето защо, това е и мястото, в което е задължително да имате връхна дреха под ръка, особено на разходка в чудно красивите места над столичния град.

 

Отвисоко се разкриват спиращи дъха гледки! Как да не обикнеш малката Андора от първия досег с красотите ѝ и да не поискаш да се върнеш някой ден за ново зареждане от невероятната планинска природа!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Barcelona, Tibidabo, БарселонаЗадължителните забележителности на Барселона

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg