Гордост! Български ученици се премениха като възрожденци дни преди Хелоуин

0

Всяка година от началото на демокрацията у нас едно съвпадение в календара в края на октомври и началото на ноември нагорещява до червено общественото мнение у нас. Келтската нова година, позната повече като Хелоуин и Денят на народните будители са разделяли поколения българи на две. По Соломоновски учениците от елитната пазарджишка гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ решиха този вечен спор. Възпитаниците от профилираното училище се преобразиха като едни от най-тачените народни будители – Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Христо Ботев, Васил Левски, Константин Величков и Райна Княгиня. По този начин децата отпразнували и двата празника.

Невероятната инициатива е хрумнала на самите ученици по време на часовете. Бързо тръгнала мълвата от уста на уста в школото „Защо да не се преоблечем като българските будители?“

Разбира се, в подобни изненадващи решения трябва да се потърси помощ. Веднага се отзовали служителите и актьорите от Драматично-кукления театър “Константин Величков“, Ансамбъла за народни песни и танци “Пазарджик“ и Регионалния исторически музей в Пазарджик. Всички те помогнали на учениците не само с костюмите, но и с ценни съвети за традиционния български празник.

Още в петък, 28 октомври младите родолюбци направили шествие по централния бул. „България“. Учениците-патриоти стигнали до сградата на общината, където е и паметника на Св.Св. Кирил и Методий. Младите патриоти раздавали по пътя си свитъци със стихове и мисли на най-прочутите възрожденци от българската история – личностите, които със своето дело помогнали за освобождението на България от османско владичество. Шествието преминало под мотото „Памет пазим – завет даряваме”.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Гергана Иванова завършила университет в ШотландияБългарка се дипломира с народна носия в Шотландия

 

Арлекин, Червената шапчица, ВелинградУченици от Велинград с международен приз за най-добър филм

 

народни носии, Видин, абитуриентиЦял клас с народни носии на абитуриентския си бал

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg