5 спиращи дъха места, които трябва да посетите преди да изчезнат

0

Нашият свят е огромен и красив, пълен с величествени пейзажи. Но майката природа може да бъде много жестока. Мощните сили на ерозията, моретата, и неизбежните последици от туризма ще направят много от сегашните чудеса на света почти неузнаваеми в следващия век. Ето пет невероятни места на 5 различни континента, които трябва да посетите незабавно, преди да бъдат изгубени във времето от изменението на климата.

Венеция, Италия

iSailorr/Getty

iSailorr/Getty

Този емблематичен град, надвиснал над лагуната, потъва бързо. Нивото на водата в каналите, които са всъщност улиците на Венеция, се покачва с 2 мм всяка година, потапяйки реликви от историята и опустошавайки архитектурата. Експертите предупреждават, че без спешни мерки, този град на кокили ще изчезне обратно във водата дори по-бързо от очакваното, заради покачването на морското ниво в следствие топенето на полярните ледени шапки. Нека се полюбуваме на красивите катедрали и грациозните гондоли на Венеция, преди морето ги погълне.

Мачу Пикчу, Перу

Getty Images/Vetta

Getty Images/Vetta

Тези руини, останали от инките, привличат приключенски настроени туристи в планините на Южна Америка, за да се дивят на изключителната археология останала от векове. Силите на природната ерозия се ускоряват от туризма и тази забележителност е изправена пред тежки последици, заради увеличаващия се брой пешеходци. Перуанското правителство наскоро предложи лифт, който да намали натовареността по пътеките за изкачване до руините. Прогнозите бяха, че това би ги направило достъпни за милиони хора. Загрижеността за въздействието на този проект върху природата, обаче, принуди властите да прекратят усилията си, а бъдещето на Мачу Пикчу остава несигурно. Качете се по стълбите, за да се възхитите на чудото на древната изобретателност, преди от нея да останат само разрушения.

остров Мадагаскар, Африка

Getty Images/iStockphoto

Getty Images/iStockphoto

Заради масивното обезлесяване, уникалният животински свят на тази островна държава е на път да изчезне. Сгушен край бреговете на Африка, Мадагаскар е дом на буйни тропическите гори, които приютяват хиляди уникални животински видове, както и някои от най-старите дървета в света – древните баобаби. Преживейте и опознайте радостта на този рай на открито, преди горите и техните шумни обитатели да изчезнат.

Национален парк Глейшър, САЩ

Jordan Siemens/Getty

Jordan Siemens/Getty

Може би сте чували, че ледените шапки се топят? В САЩ няма място, където това да е толкова очевидно, както в Националния парк Глейшър. Оценките сочат, че ледниците, които са част от величествената красота на тази национална забележителност, ще изчезнат напълно през следващите две десетилетия. Отидете с малка палатка и се насладете на гледката, преди интензивната слънчева светлина и нашият въглероден отпечатък да ги разрушат.

Големият бариерен риф, Австралия

Getty Images/Vetta

Getty Images/Vetta

Скрит от погледа под вълните, Големият бариерен риф  бързо умира. Почти петдесет процента от този, някога масивен корал е загинал, опустошен от замърсяване и болести. Вземете водолазен костюм, за да го посетите в най-скоро време, но спазвайте екологичните изисквания, за да не дадете и своя принос към загубата на това уникално място.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Тайланд, дестинации30 невероятни природни феномена от близо и далеч

 

Тайланд, дестинации, МуреаНай-красивият остров на света (снимки)

 

Тайланд, дестинации, НеаполНеапол – многолик и с южен чар (снимки)

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg