Доналд Тръмп – непредвидимият президент

0

Изборната победа на Доналд Тръмп в битката за Белия дом продължава да е номер едно във всички световни агенции. Eксцентричният милиардер спечели 288 електорални гласа при необходими за 270 и така се превърна в 45-ия президент на САЩ.

Някои от международните издания коментират новината като трагедия и катастрофа, други – като победа на гнева. Случващото се в САЩ се определя като тържество на реванша на малките хора. Общата теза обаче е, че за американския народ предстои едно непредвидимо президентско управление.

robert-deniro-donald-trump-3de4292c-54a7-431d-8e54-1d05080738baРобърт Де Ниро: Тръмп е „идиот“ и „свиня“ (видео)

 

Френският вестник „Монд“ днес излиза със заглавието

„Победа на гнева“.

Изданието е категорично, че победата на Тръмп ще насърчи популистките движения и водачите им в целия свят. Авторите виждат в думите му за връщане величието на Америка – сигнал за капсулиране и световна изолация.

Тръмпокалипсис“ е „изводът“ за в. „Либерасион“.

Да не се заблуждаваме: първата световна сила вече е в ръцете на крайната десница. Половината американци гласуваха, при това в пълно съзнание, за президент, който е расист, лъжец, сексист, вулгарна и ненавистна личност. Тези избори са още едно предупреждение за онези, които смятат, че Марин льо Пен няма да дойде на власт във Франция през 2017 г.

пише левият всекидневник.

Десният в. „Фигаро“ вижда в американския гняв, довел Тръмп на власт, „първа братовчедка на европейските метежи„. Тази нова реалност няма да се разсее като дим във вечерно небе след сражение – нито от едната страна на Атлантика, нито от другата, предупреждава вестникът.

Доналд Тръмп, имениеЕто как изглежда първото имение на Доналд Тръмп

 

Германският в. „Зюддойче цайтунг“ определя развоя на изборите като най-голямото възможно бедствие. „Невъобразимото стана реалност„, посочва изданието.

Според британския в. „Гардиън“ американският народ „се хвърли в пропастта“. Следващият президент е тесногръд и непостоянен човек, сексуален хищник и закоравял лъжец, способен на всичко, твърди всекидневникът.

Таблоидът „Дейли мейл“ пък приветства реванша на обикновените хора и определя случилото се като „унижение за Хилари, за социолозите, за бизнес елита и шоубизнеса„.

Италианският в. „Стампа“ не гледа толкова песимистично. В статия, озаглавена „Тръмп, ураган от гняв и недоволство„, той отбелязва, че „победата на Тръмп потвърждава жизнеността на американската демокрация, способна непрестанно да се променя, въпреки лавината от несигурност, която тази победа предизвика поради непредвидимостта на победителя“. Останалият свят ще трябва да осмисли това, което се случи тази нощ: разбунтувалият се народ чука на вратите ни, допълва вестникът.

Доналд Тръмп, Ислямска държаваТръмп подкрепя усилията на Русия за борба с Ислямска държава

 

Австралийски вестници предричат извънредна финансова несигурност и опасност Тръмп да дестабилизира най-голямата световна икономика.

Големите американски вестници акцентират върху поражението на политическо-медийните елити. „Президентът Доналд Тръмп“ – съчетание от три думи, което бе немислимо за десетки милиони американци, посочва „Ню Йорк таймс“. Вестникът определя резултата от изборите като „унизителен удар за медиите, агенциите за социологически проучвания и демократичния елит“.

В. „Вашингтон пост“ вижда в развоя на изборите „победа на избирателите от западащите селски и промишлени райони, които смятат, че политическата върхушка ги е изоставила“. Всекидневникът изразява надежда Тръмп да е по-добър президент, отколкото се очаква, и силните демократични институции да му попречат „да депортира милиони хора, да разтрогва търговски споразумения, да ограничи свободата на печата и да саботира световните усилия за борба с глобалното затопляне„, както се закани по време на кампанията.

Източник: БТА

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg