Как да направим „мраморни“ яйца с люспи от лук

0

С люспи от лук ще направите уникални яйца за Великден, с които ще очаровате близки и роднини. Не сте чували за този метод? Сега ще наваксате!

Остават броени часове до Възкресение и ако все още не сте намерили време да се подготвите за него, сега е моментът. След Велики четвъртък, денят, в който е позволено това да се прави е Велика събота, когато се пекат и обредните великденски хлябове – козунаците.

Съществуват много техники за боядисването и украсяването на великденските яйца, а този обичай обикновено ни подтиква да развихрим въображението си и да проявим творческата си страна.

лук

Ето и един лесен и интересен начин за приготвянето на т. нар. „мраморни яйца“:

Необходими продукти:

 • Яйца
 • Люспи от кромид лук
 • Боя за яйца
 • Ножица
 • Марля

Начин на приготвяне:

 1. Вземете само изсъхналите горни люспи на лука и ги нарежете на ситно с помощта на ножица.

 2. Намокрете суровото яйце и го оваляйте в нарязаните на ситно люспи от лук.

 3. Яйцето поставете в тънка суха марля, а горният й край завържете като пристегнете силно към яйцето, за да полепнат люспите.

 4. След като подготвите желаните от Вас брой яйца, може да ги сложите да се варят достатъчно дълго, за да станат твърди.

 5. Готовите сварени яйца изваждате от тенджерата и с помощта на течни или най-обикновени бои за яйца, разтворени с малко вода и оцет, украсявате в различни цветове по желание.

 6. След като сте ги боядисали и са леко изстинали, яйцата могат да се извадят внимателно от марлята и да се намажат с олио или друго растително масло за блясък.

Полученият ефект върху яйцата е изпробван многократно и е изключително лесен и бърз, а отделеното време за приготвянето ще е приятно за всяка една домакиня, която почита и вярва в народните български обичаи. И въпреки разнообразните начини за украсата на шарените великденски яйца, нека не забравяме, че по традиция първото винаги трябва да бъде червено.

И още полезна информация за яйцата:

яйцаНе комбинирайте яйца с картофи. Ето защо!

 

яйцаЛесен тест показва колко е старо едно яйце

 

яйцаКак се бели яйце за 10 секунди? (ВИДЕО)

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg