Икар 2018 – под знака на политкоректността?

0

„По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов.“

С тази част от изказването си при откриването в София на българското европредседателство на 11 януари тази година председателят на Европейския съвет сякаш подсказа какъв ще е изборът на родната театрална гилдия в категорията за най-добър актьор на Икар 2018. Близо три месеца по-късно думите на Туск се оказаха пророчески. Церемонията тази година е под мотото „Единни в многообразието“ на ЕС, под едноименния девиз се провежда и родното европредседателство.

И ако си мислите, че „изненадите“ в Народния театър навръх Деня на театъра 27 март свършиха до тук, се лъжете. Братът на Захари Бахаров – Явор, си тръгна с приз за най-добра поддържаща роля. Докато благодареше от сцената за признанието на театралите, пожела на батко си успех в номинацията за моноспектакъла му „Чамкория“.

Участието на Радина Кърджилова в постановката „Танцът Делхи“ на театъра домакин ѝ донесе победа в категорията за най-добра актриса. В поддържащите женски роли се открои София Бобчева не за едно, а за цели две нейни превъплъщения на НТ „Иван Вазов“.

Явор Гърдев получи статуетката на Съюза на артистите в България за най-добър режисьор за „Танцът на Делхи“.

Представлението „Пияните“ на Иван Вирипаев отнесе отличието за най-добър спектакъл. Постановката се играе в Малък градски театър „Зад канала“. „Икар“ има и Бургаският куклен театър за постановката „Авеню Q“ в категорията за куклено изкуство.

Големият български актьор Иван Иванов бе аплодиран четвърт час на крака от публиката в залата по време на церемонията, след като му беше връчена статуетка за чест и достойнство на Икар 2018.

Тазгодишните Икар-и бяха белязани с лек скандал месец и половина преди взръчването им. Както вече delo.bg писа, още на 10 февруари култовият актьор Васил Михайлов отказа в ефира на програма „Христо Ботев“ на БНР да получи престижната награда „Икар“ за изключителен принос към българския театър.

Тържествената вечер бе открита от дует на прочутия ни цигулар Минчо Минчев и Николай Минчев. От сцената прозвуча и летния хит от 2016 г. на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени „По-полека“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg